Pembunuh bersiri disyaki ditangkap di Rwanda selepas lebih 10 mayat dijumpai di hartanahnya

Polis berkata seorang disyaki pembunuh bersiri telah ditangkap di Rwanda selepas penemuan mayat lebih daripada 10 orang dalam lubang digali di kompaunnya.

Jiran-jiran pada Khamis memberitahu Associated Press bahawa Denis Kazungu, 34, bercakap sangat sedikit.

Jurucakap Biro Penyiasatan Rwanda memberitahu wartawan bahawa suspek telah mengaku membunuh. Polis mendakwa suspek memancing orang dari bar ke rumahnya di pinggir bandar ibu negara, Kigali.

Polis berkata siasatan masih berterusan ke dalam motif yang didakwa dan mereka akan mengeluarkan jumlah mayat yang lengkap kemudian.

Kazungu tidak dapat dihubungi untuk komen, dan tidak jelas sama ada dia mempunyai peguam.

Akhbar milik negara The New Times memetik tuan rumah Kazungu, Augustin Shyirambere, sebagai berkata suspek tidak membayar sewa selama beberapa bulan dan enggan akses ke harta itu. Tuan rumah pergi ke pihak berkuasa untuk bantuan.

Seorang jiran berkata suspek telah berkahwin dan menyewa dua rumah, satu untuk keluarganya dan satu lagi tidak diduduki. Dia memiliki kedai alat ganti motosikal, kata jiran itu. Seperti yang lain, dia bercakap atas syarat tanpa nama kerana takut pembalasan daripada pihak berkuasa dalam kes sensitif ini.

Emmanuel Nizeyimana, setiausaha eksekutif kejiranan Busanza di mana Kazungu tinggal, berkata suspek sebelum ini pernah ditahan atas tuduhan rompakan dan rogol tetapi kemudian dibebaskan. Tidak jelas mengapa.

Dia berkata pencarian mayat lain telah berakhir.