Pembunuh bersiri di Rwanda mengaku bersalah merogol, merampok, membunuh hampir sedozen wanita

Seorang pembunuh bersiri di Rwanda mengaku bersalah di mahkamah Khamis, katanya dia membunuh 14 orang. Kebanyakan mangsa adalah wanita.

Denis Kazungu, 34, mengaku bersalah atas tuduhan termasuk pembunuhan, rogol dan rompakan. Dia hadir di Mahkamah Kicukiro di ibu kota, Kigali.

Kazungu tersenyum ketika polis membawanya masuk ke dalam bilik mahkamah, tetapi dia tidak kelihatan menunjukkan sebarang emosi lain semasa perbicaraan.

Polis menjumpai 12 mayat di rumahnya, tetapi dia berkata bahawa dia membunuh dua orang tambahan yang mayatnya belum ditemui.

Mangsa termasuk 11 wanita dan seorang lelaki, pihak berkuasa berkata. Jantina dua orang lagi yang Kazungu katakan dia bunuh tidak jelas dengan serta-merta.

Kazungu tidak mempunyai peguam pada perbicaraan itu dan dijangka akan muncul semula di mahkamah pada hari Selasa.

Polis mendakwa suspek itu memujuk orang dari bar ke rumahnya di pinggir bandar Kigali.

Walaupun identiti mangsanya belum dikeluarkan secara rasmi, seorang wanita telah muncul dalam temu bual media tempatan mendakwa dia terlepas dari Kazungu.

Pihak berkuasa berkata suspek itu menggunakan nama yang berbeza dalam usaha untuk menyembunyikan identiti sebenarnya. Polis menjumpai mayat-mayat itu selepas tuan tanah Kazungu pergi ke pihak berkuasa untuk bantuan kerana dia tidak dibayar sewa.