Pembuat undang-undang Hong Kong sebulat suara mengesahkan undang-undang keamanan yang kontroversial, memberikan pemerintah kekuasaan untuk mengekang perbedaan pendapat

(SeaPRwire) –   ahli-ahli perundangan sebulat suara meluluskan undang-undang keselamatan negara baharu pada Selasa yang memberi kerajaan lebih kuasa untuk mengekang bantahan, secara meluas dilihat sebagai langkah terbaru dalam operasi politik meluas yang dipicu oleh protes pro-demokrasi pada 2019.

Majlis perundangan meluluskan Rang Undang-Undang Perlindungan Keselamatan Negara semasa sesi khas yang berlangsung sehingga Selasa. Ia datang di atas undang-undang serupa yang dikenakan oleh Beijing empat tahun lalu, yang sudah hampir-hampir menyekat suara pembangkang di pusat kewangan ini.

Majlis Perundangan Hong Kong, yang dipenuhi dengan penyokong setia Beijing berikutan pembaharuan pilihan raya, secara tergesa-gesa meluluskan undang-undang ini kepada kelulusan. Sejak rang undang-undang didedahkan pada 8 Mac, jawatankuasa mengadakan mesyuarat harian selama seminggu, berikutan rayuan oleh ketua Hong Kong John Lee untuk memajukan undang-undang ini “sepenuh kelajuan.” Selepas undian, Lee berkata undang-undang itu akan berkuat kuasa Sabtu.

Pengkritik bimbang undang-undang baharu ini akan terus merosakkan kebebasan awam yang Beijing janjikan untuk mengekalkannya selama 50 tahun apabila bekas tanah jajahan British itu kembali kepada pada 1997.

Ia mengancam hukuman berat untuk pelbagai tindakan yang pihak berkuasa panggil ancaman kepada keselamatan negara, dengan yang paling teruk – termasuk pengkhianatan dan pemberontakan – boleh dihukum penjara seumur hidup. Kesalahan ringan, termasuk pemilikan penerbitan berunsur sedit, juga boleh mengakibatkan beberapa tahun penjara. Beberapa peruntukan membenarkan pendakwaan jenayah untuk tindakan yang dilakukan di mana-mana di dunia.

Pengerusi Majlis Perundangan Andrew Leung berkata pagi itu beliau percaya semua ahli perundangan terhormat telah mengambil bahagian dalam “misi bersejarah” ini. Leung, yang sebagai pengerusi Majlis biasanya tidak akan mengundi, juga mengundi untuk menandakan majlis itu.

John Burns, profesor kehormat politik dan pentadbiran awam di Universiti Hong Kong berkata proses itu mencerminkan “sistem pertanggungjawaban terjejas” bandar itu, lemah oleh rekaan.

Ahli perundangan memeriksa rang undang-undang itu secara terperinci, katanya, dan kerajaan menerima beberapa pindaan yang dicadangkan oleh wakil rakyat. Tetapi semasa perbahasan banyak wakil memberi tumpuan kepada cara untuk memperluaskan jangkauan negara dalam isu-isu keselamatan negara dan meningkatkan hukuman bagi kesalahan berkaitan.

“Bagi mereka yang prihatin tentang kerajaan bertanggungjawab, proses itu kecewa, tetapi tidak mengejutkan, memandangkan perubahan yang dikenakan secara pusat sejak 2020,” katanya.

Simon Young, profesor fakulti undang-undang Universiti Hong Kong berkata perundangan melakukan lebih daripada “mengububkan” undang-undang itu, dengan menyatakan pegawai menghadiri mesyuarat panjang untuk menjelaskan rang undang-undang itu. Tetapi Young berkata dahulu perundangan mungkin telah mencari input pakar.

“Ia dikesali bahawa ini tidak dilakukan pada kesempatan ini,” katanya.

Landskap politik Hong Kong berubah secara dramatik sejak protes jalanan besar-besaran 2019 yang mencabar kuasa China di wilayah separa autonomi itu, dan pengenakan Undang-Undang Keselamatan Negara Beijing.

Banyak pemimpin aktivis yang diproses, manakala yang lain mencari perlindungan di luar negara. Media pro-demokrasi berpengaruh seperti Apple Daily dan Stand News ditutup. Serangan balas itu memacu pelarian keluarga muda profesional dan kelas pertengahan ke AS, Britain, Kanada dan Taiwan.

Perlembagaan mini Hong Kong, Undang-Undang Asas, memerlukan bandar itu melaksanakan undang-undang keselamatan negara tempatan. Percubaan terdahulu pada 2003 memicu protes jalanan besar-besaran yang menarik setengah juta orang, dan memaksa undang-undang itu ditangguhkan. Protes sedemikian terhadap rang undang-undang semasa hampir tiada disebabkan kesan menakutkan undang-undang keselamatan sedia ada.

Kerajaan China dan Hong Kong menyatakan undang-undang Beijing yang dilaksanakan memulihkan kestabilan selepas protes 2019.

Pegawai menyatakan undang-undang keselamatan baharu ini seimbangkan keselamatan dengan menjamin hak dan kebebasan. Kerajaan bandar berkata ia diperlukan untuk mencegah berulangnya protes, dan hanya akan menjejaskan “minoriti yang sangat kecil” penduduk tidak setia.

Langkah itu menargetkan pengintipan, pendedahan rahsia negara, dan “bersekongkol dengan kuasa luar” untuk melakukan tindakan haram, antara lain. Peruntukannya termasuk hukuman lebih berat bagi mereka yang didapati bersalah mengancam keselamatan negara dengan tindakan tertentu jika juga didapati bekerja dengan kerajaan asing atau pertubuhan untuk berbuat demikian.

Mereka yang merosakkan infrastruktur awam dengan niat mengancam keselamatan negara boleh dipenjara 20 tahun, atau, jika mereka bersekongkol dengan kuasa luar, seumur hidup. Pada 2019, penunjuk perasaan menduduki dan merosakkan stesen keretapi.

Usahawan dan wartawan menyatakan kebimbangan bahawa undang-undang luas terhadap pendedahan rahsia negara dan campur tangan asing akan menjejaskan kerja harian mereka.

Pemerhati sedang mengawasi dengan teliti sama ada pihak berkuasa akan meluaskan penguatkuasaan kepada sektor profesional lain dan implikasinya terhadap kebebasan rakyat Hong Kong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.