‘Pembuat lawak kecil’: Pegawai Perancis percaya orang muda mungkin di sebalik siri ancaman bom palsu

Kerajaan Perancis mengancam hukuman penjara dan denda berat bagi mereka yang membuat ancaman bom palsu selepas siri keadaan palsu memaksa evakuasi 15 lapangan terbang dan pembatalan 130 penerbangan serta menutup pintu Istana Versailles tiga kali dalam lima hari.

Pegawai Perancis mencadangkan orang muda dan kanak-kanak mungkin bertanggungjawab. Menteri Keadilan Eric Dupond-Moretti menyalahkan “pelawak kecil, pelawak kecil” dan bersumpah, “Mereka akan dijumpai, mereka akan dihukum.”

Undang-undang Perancis membenarkan panggilan lelucon dihukum sehingga 3 tahun penjara dan denda sebanyak $47,000, kata menteri itu. Beliau berkata ibu bapa kanak-kanak boleh dipaksa membayar kos kerosakan.

“Kami tidak memerlukan ini. Kami tidak memerlukan pengacau, psikosis, pada masa ini,” katanya Rabu lalu.

Perancis berada dalam keadaan berjaga-jaga tinggi sejak pembunuhan seorang guru sekolah minggu lalu yang disalahkan ke atas seorang yang disyaki ekstrimis Islam yang didakwa mengisytiharkan taat setia kepada kumpulan Negara Islam.

Satu upacara pengebumian untuk Dominique Bernard, guru bahasa Perancis yang dibunuh dengan luka tusukan di leher, diadakan Khamis di Arras, bandar utara di mana beliau mengajar di sekolah Gambetta-Carnot.

Menteri Pengangkutan Perancis Clement Beaune berkata ancaman palsu dibuat terhadap 17 lapangan terbang Rabu, menyebabkan gangguan meluas, evakuasi 15 lapangan terbang, pembatalan 130 penerbangan dan banyak kelewatan penerbangan.

“Ancaman palsu ini bukan lelucon buruk. Mereka adalah jenayah,” tulis Beaune di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.