Pembinaan tiang konkrit dan keluli projek kereta api pelancong Mexico terus ke dalam gua batu kapur sensitif yang mengandungi artifak, aktivis tunjuk

(SeaPRwire) –   MEKSIKO CITY (AP) — Aktivis di Mexico telah menerbitkan foto-foto pil dan simen dari projek kerajaan yang didorong terus melalui bumbung gua-gua sensitif batu kapur di .

Rangkaian gua, tasik lubang kerucut dan sungai bawah tanah sepanjang pantai ‘Karibbean adalah kedua-dua peka alam sekitar dan telah didapati mengandungi beberapa sisa manusia tertua di Amerika Utara.

Presiden Andrés Manuel López Obrador telah berjanji bahawa sebahagian daripada projek keretapi pelancong kontroversi, dikenali sebagai Keretapi Maya, akan berjalan pada penyebab jalan yang disokong oleh pilings untuk mengelakkan menghancurkan atau mengganggu gua dan tasik lubang kerucut dikenali sebagai cenotes.

Ia menyediakan sumber air tawar wilayah tunggal, kerana tiada sungai permukaan di semenanjung datar batu kapur.

Pihak berkuasa dari Institut Kebangsaan Antropologi dan Sejarah, dikenali sebagai INAH, telah mendakwa bahawa kajian pemetaan tanah akan dijalankan untuk memastikan sokongan untuk penyebab jalan tidak akan mengenai gua. Tetapi pakar gua dan kualiti air Guillermo DChristy berkata Isnin bahawa itu adalah pembohongan.

“Janji dari presiden dan pengarah INAH adalah bahawa (gua) akan dilindungi,” kata DChristy. “López Obrador berbohong. Mereka tidak melindungi gua dan tasik lubang kerucut. Kerosakan tidak boleh dipulihkan.”

Syarikat tentera yang sedang membina keretapi itu tidak segera menanggapi permintaan untuk komen mengenai pilings.

DChristy mendapati tiang ujian yang ditenggelamkan melalui gua Ahad di kompleks gua dikenali sebagai Aktun Túyul, berhampiran bandar pantai Xpu Ha, kira-kira 17 batu (27 kilometer) selatan Playa del Carmen. Tiang kelihatan hampir 3 kaki (1 meter) lebar, dengan jaket keluli dan inti simen dicurah.

Kerana gua adalah kering beberapa 10,000 tahun yang lalu, manusia dan haiwan menggunakannya sebelum kebanyakannya tenggelam pada akhir Zaman Ais terakhir kira-kira 8,000 tahun yang lalu, dengan itu mengekalkan artifak daripada diganggu.

Pada Disember, López Obrador menyempurnakan seksyen lain, separuh siap, daripada keretapi ke utara dan timur, antara Cancun dan bandar zaman kolonial Campeche.

Laluan 950 batu itu berjalan dalam gelung kasar di sekitar semenanjung Yucatan dan ia bertujuan untuk menghubungkan tempat persinggahan pantai dan tapak arkeologi.

López Obrador telah bergegas untuk menyiapkan projek Keretapi Maya sebelum dia meninggalkan jawatan pada September, menginjak-injak bantahan ahli ekologi, penyelam gua dan ahli arkeologi. Dia mengecualikannya daripada permit biasa, laporan awam dan kenyataan kesan alam sekitar, dengan mendakwa ia penting untuk keselamatan negara.

Walaupun pegawai-pegawai telah mempromosikan keretapi sebagai pengangkutan utilitarian untuk kargo dan penduduk tempatan, sumber pendapatan sebenarnya yang signifikan akan menjadi pelancong. Walau bagaimanapun, mengambil kira berhenti kerap, laluan yang tidak praktikal dan kekurangan kajian kelayakan, ia tidak jelas berapa banyak pelancong sebenarnya akan mahu membeli tiket.

Keretapi sebahagiannya dibina oleh tentera dan akan dijalankan oleh angkatan bersenjata, kepada siapa López Obrador telah mempercayai lebih banyak projek daripada mana-mana presiden dalam setidaknya satu abad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.