Pemberontak yang berkaitan ISIS membunuh sekurang-kurangnya dua belas orang awam berhampiran sempadan Congo dengan Uganda

(SeaPRwire) –   Tentera Congo menyatakan pemberontak yang berkaitan dengan ekstremis telah membunuh sekurang-kurangnya dua belas orang awam dalam serangan ke atas komuniti luar bandar di timur yang tidak stabil, dalam keganasan terbaru berhampiran sempadan dengan Uganda.

Pemberontak Bersekutu Demokratik yang mempunyai kaitan dengan Kumpulan Negara Islam telah lama beroperasi di kawasan sempadan. Tentera menyatakan minggu lepas hampir 200 orang terbunuh di sana tahun ini.

Kapten Anthony Mulushayi, jurucakap tentera Congo di wilayah North Kivu pada Selasa menyatakan penyerang awal hari itu membakar sebuah hospital tempatan dan membawa beberapa orang awam ke dalam hutan. Beliau menyatakan tentera menangani, membunuh empat penyerang dan menyelamatkan empat orang.

Seorang pemimpin awam tempatan, Kakule Mwendapeke, menyatakan jumlah korban awam lebih tinggi, dengan sekurang-kurangnya 17 orang terbunuh, termasuk empat kanak-kanak bawah umur 10 tahun. Sebanyak 15 orang lagi hilang selepas diculik, kata Mwendapeke. Mangsa yang terselamat lari ke pusat bandar berhampiran termasuk Beni dan Mangina.

Congo telah dilanda konflik selama dekad kerana lebih 120 kumpulan bersenjata berjuang untuk kawalan sumber mineral bernilai dan sesetengah cuba melindungi komuniti mereka. Pembunuhan beramai-ramai oleh pemberontak kerap berlaku. Kekerasan telah memaksa lebih tujuh juta orang melarikan diri rumah mereka, PBB telah kata.

Bintou Keita, utusan PBB tertinggi ke Congo, memberi amaran minggu lepas keganasan sedang meningkat, dengan beribu-ribu pelanggaran hak asasi manusia, termasuk rogol dan keganasan berasaskan jantina, dilaporkan tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.