Pemberontak Burma jaga bandar sempadan terhadap usaha junta untuk menuntutnya kembali

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan perlawanan yang berjuang terhadap pemerintahan tentera Myanmar berkata pada Ahad pejuangnya telah menangkis cubaan oleh tentera junta untuk maju ke bandar penting Myawaddy di sempadan Thai yang .

Penguatkuasaan tentera junta telah cuba maju ke Myawaddy selama beberapa hari, tetapi didorong kembali dalam pertempuran kira-kira 40 kilometer jauhnya, jurucakap untuk Kesatuan Kebangsaan Karen (KNU), Saw Taw Nee, berkata dalam temu bual.

“Ia tidak mudah untuk datang ke sini. Mereka menghadapi banyak kesukaran,” katanya kepada Reuters, mengatakan pasukan KNU telah “menghalang dan menghentikan” tentera junta.

Maklumat KNU tidak dapat disahkan secara bebas. Jurucakap untuk junta tentera yang merampas kuasa dari kerajaan terpilih pada 2021 tidak menjawab panggilan dari Reuters.

Bandar sempadan Myawaddy, bersebelahan dengan Thailand, direbut dari kawalan tentera oleh gabungan anti-junta yang diketuai oleh KNU pada Khamis.

Pertarungan berlaku pada Jumaat antara kampung Kawkareik dan Kaw Nwet di sepanjang Lebuh Raya Asia Utama 1 yang mengarah ke barat dari sempadan Thai, kata Saw Taw Nee.

Jurucakap KNU berkata maklumat yang diterima dari barisan hadapan meletakkan jumlah kematian dan kecederaan junta dari pertempuran itu kira-kira 100. “Kami tahu bahawa mereka mengalami kerugian satu kenderaan berperisai bersenjata dan trak tentera,” katanya.

Myanmar telah dalam keadaan kacau-bilau sejak 2021, apabila tentera yang kuatnya menggulingkan kerajaan awam terpilih, memicu protes meluas yang cuba ditindas dengan kekerasan.

Kebencian yang meresap terhadap junta berubah menjadi gerakan perlawanan bersenjata serantau yang kini dengan kumpulan pemberontak etnik yang ditubuhkan untuk mencabar tentera di bahagian besar Myanmar.

Saw Taw Nee berkata perlawanan “akan mengambil masa”. “Kami perlu mempunyai jenis koordinasi dengan kumpulan lain… untuk menewaskan tentera,” katanya.

Jurucakap KNU berkata terdapat juga cabaran bekerja dalam gabungan anti-junta yang luas.

“Kami masih dalam proses bagaimana untuk rundingan, bagaimana untuk bersatu dan bagaimana untuk maju di kalangan kumpulan Karen kami,” katanya, merujuk kepada ahli kumpulan etnik yang terutamanya tinggal di Negeri Kayin.

Saw Taw Nee berkata keutamaan segera untuk KNU ialah lebih daripada satu juta orang terpaksa berpindah di dalam wilayahnya, dan menyeru komuniti antarabangsa, termasuk , untuk memberikan sokongan.

“Kami benar-benar perlu bekerja bersama pada masa hadapan lebih dan lebih lagi isu ini,” katanya.

Dia menyeru junta Myanmar untuk melihat kegagalan tentera mereka baru-baru ini sebagai isyarat bahawa mereka harus menyerahkan kuasa kembali kepada rakyat.

“Sila jangan sia-siakan masa lagi,” katanya. “Ini adalah masa, dan peluang yang baik, untuk mendengar rakyat dahulu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.