Pembangkang Rusia terus hilang dalam corak kematian aneh menurut Putin ‘greatest hits’

(SeaPRwire) –   Lawan politik Presiden Rusia Vladimir Putin terus menghilang dalam corak kematian aneh dan tiba-tiba, dan lawan domestik terbesarnya, menurut pihak berkuasa Rusia.

“Umumnya, sebagai budaya, orang Rusia tidak percaya kepada kebetulan. Tetapi, dalam kes ini khususnya, terdapat sebab mengapa walaupun kami tidak mungkin menentukan dengan pasti cara tepat bagaimana Navalny mati, banyak penganalisis bersetuju bahawa perkhidmatan risikan Rusia kemungkinan besar di sebalik kematiannya,” Rebekah Koffler, seorang penganalisis risikan ketenteraan strategik dan penulis “Buku Panduan Putin,” memberitahu Digital.

“Terdapat tradecraft risikan khusus yang bermula pada tahun 1920 yang digunakan oleh Soviet untuk menghapuskan ‘pengkhianat’ yang dipanggil. Koffler berkata. “Soviet dan kini Rusia juga ahli dalam menyembunyikan jejak dan membuat pembunuhan itu kelihatan seperti kematian semula jadi atau kemalangan.

“Urusan basah, yang menggambarkan tumpahan darah adalah doktrin pembunuhan sasaran, termasuk keracunan, eksekusi dengan tembakan di belakang kepala, bunuh diri dipaksa – seperti melemparkan diri anda keluar tingkap – letupan bom mini yang disembunyikan dalam kotak coklat … dan kaedah lain yang dirancang,” jelas Koffler.

Koffler mendakwa Putin tidak berganjak daripada menunjukkan bahawa kematian lawan pembangkang – sama ada saingan terus seperti Navalny atau sekutu yang menentang kuasanya seperti – berlaku atas arahan beliau kerana “beliau mahu kita tahu bahawa ejennya di sebalik operasi itu.”

“Beliau memberi isyarat halus kepada kita bahawa operatifnya di sebalik operasi itu,” kata Koffler. “Contohnya, selepas [pegawai GRU] Sergei Skripal diracun, Putin, dalam temu bual dengan Financial Times pada Jun 2019, berkata bahawa ‘pengkhianatan ialah jenayah terbesar di muka bumi, dan pengkhianat mesti dihukum.’

“Pada tahun 2010, menjawab soalan sama ada beliau pernah menandatangani perintah ‘untuk menyingkirkan musuh-musuh tanah air di luar negara,’ Putin berkata, ‘Pengkhianat akan mati sendiri – apa jua yang mereka terima untuk itu – 30 keping perak itu yang diberi kepada mereka, mereka akan tercekik dengan itu’,” tambahnya.

Navalny meninggal dunia di penjara minggu lepas selepas pengsan dalam apa yang dakwaan pegawai penjara adalah kes “kematian tiba-tiba,” tetapi paramedic tanpa nama yang mendakwa bekerja di makmal mayat memberitahu akhbar bebas Novaya Gazeta Europe bahawa beliau melihat lebam pada badan yang konsisten dengan seseorang yang dipegang ketika mengalami serangan.

Prigozhin, yang meninggal dunia apabila pesawatnya meletup tiba-tiba, membunuh beliau dan semua yang berada di atas kapal terbang, dan Navalny adalah dua contoh profil tertinggi bagaimana lawan Putin bertemu kematian tiba-tiba, tetapi banyak contoh berlaku sepanjang pemerintahannya.

, lawan domestik utama yang lain, meninggal dunia pada tahun 2015 sejurus sebelum perhimpunan pembangkang. Pemberontak dari kereta lalu menembak Nemtsov empat kali ketika beliau menyeberang jambatan di luar Kremlin. Putin menawarkan ucapan takziah dan memanggil kematian itu “provokasi” sebelum memerintah pihak berkuasa menyiasat.

Pihak berkuasa akhirnya menangkap lima orang yang akhirnya dihukum 11 dan 20 tahun penjara atas pembunuhan Nemtsov, tetapi kerajaan Rusia secara konsisten enggan mengklasifikasikan kematian Nemtsov sebagai pembunuhan politik.

Anna Politkovskaya, seorang wartawan hak asasi manusia Rusia Amerika, ditembak mati dalam lif apartemennya di Moscow pada tahun 2006. Beliau kerap mengkritik Kremlin, terutamanya mengenai dasar berkaitan Chechnya. Siasatan ke dalam kematiannya gagal menentukan siapa yang memerintahkan kematiannya, dan penyiasat menolak keterlibatan Ramzan Kadyrov yang akhirnya mengambil kuasa sebagai ketua Republik Chechen.

dalam kematian wartawan Natalya Estemirova, yang diculik dan dibunuh pada tahun 2008 di luar rumahnya di Grozny. Chechnya mengembalikan pemerintahan persekutuan Rusia pada tahun 2009 dan kekal sekutu setia Rusia, bersuara menyokong peperangan Putin terhadap Ukraine dan menyediakan tentera.

Baru-baru ini, beberapa oligarki Rusia meninggal dunia dalam siri kemalangan aneh selepas bersuara menentang pencerobohan Rusia di Ukraine, termasuk Pengerusi Lukoil Ravil Maganov, yang jatuh dari tingkap hospital. Lukoil menyatakan Maganov meninggal akibat penyakit, tetapi media Rusia dan penyiasat menentukan beliau jatuh dari tingkat keenam hospital.

Pavel Antov, dikenali sebagai “Raja Minyak Rusia”, juga jatuh dari tingkap hotel pada akhir 2022. Pihak berkuasa mendapati beliau mati di luar Hotel Sai Antarabangsa di Rayagada, India, selepas menyambut ulang tahun ke-65 beliau hanya beberapa hari sebelumnya. Salah seorang rakan perjalanan Antov juga meninggal di hotel itu.

Sekurang-kurangnya lapan oligarki Rusia lain meninggal dalam keadaan aneh dalam tempoh setahun pencerobohan, dan penyiasat antarabangsa mencadangkan kematian itu boleh diatur sebagai bunuh diri atau pembunuhan sebagai membalas dendam atas penentangan mereka terhadap pencerobohan atau kaitan dengan rasuah dalam syarikat gas Rusia Gazprom.

Koffler menerangkan kepada Digital bahawa kematian itu, jika dilakukan oleh risikan, akan dirancang “dengan sengaja untuk menjadi licin sehingga tiada penyiasat boleh mengenal pasti kejahatan.

“Mereka biasanya dianggap ‘kemalangan tragis,'” tambahnya, “yang juga sebahagian daripada doktrin itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.