Pembangkang Rusia Alexei Navalny Hilang Dari Penjara, Spokeperson Kata

(SeaPRwire) –   Alexei Navalny, tahanan yang ditahan telah hilang dari penjara dan keberadaannya tidak diketahui, jurucakapnya berkata Isnin.

Navalny seharusnya muncul di mahkamah melalui sambungan video pada Isnin sebelum dipindahkan ke “penjara keselamatan khas” tetapi tidak pernah berbuat demikian, jurucakap Kira Yarmysh menulis di Twitter.

Yarmysh berkata pegawai penjara menyalahkan masalah elektrik dan peguam tidak dapat mengakses Navalny selama hampir seminggu.

“Ini sudah hari keenam berturut-turut kami tidak tahu di mana Alexei berada dan apa yang berlaku kepadanya,” Yarmysh menulis.

Dalam pos berasingan, beliau menulis bahawa pegawai memberitahu peguam di luar penjara bahawa Navalny tidak lagi di kalangan banduan dan pegawai itu “menolak untuk mengatakan” di mana beliau diambil.

Navalny, 47, telah ditahan atas tuduhan ekstremisme. Beliau ditahan pada Januari 2021 sebaik sahaja kembali ke Moscow dari Jerman, di mana beliau pulih daripada racun agen saraf yang disalahkan ke atas Kremlin.

Menolak semua tuduhan terhadapnya sebagai bermotif politik, Navalny telah menghabiskan bulan dalam pengasingan di koloni hukuman di kawasan Vladimir timur Moscow.

Kehilangan Navalny berlaku ketika kempen bermula untuk pilihan raya presiden Rusia pada Mac. Vladimir Putin, 71, mengesahkan Jumaat bahawa beliau akan bertanding untuk memperoleh penggal keenam enam tahun sebagai pemimpin Rusia.

Navalny seharusnya dipindahkan ke “penjara keselamatan khas”, kemudahan dengan tahap keselamatan tertinggi dalam sistem penjara Rusia.

Penjara Rusia terkenal kerana mengambil masa yang lama, kadang-kadang berminggu-minggu, di mana tiada akses kepada tahanan, dan maklumat tentang keberadaan mereka terhad kepada atau tidak tersedia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.