Pembangkang Iran mogok lapar selepas tahanan dengan keadaan mental dihukum mati: ‘gelombang kemarahan’

(SeaPRwire) –   Pembangkang Iran telah mengumumkan mogok lapar untuk menghentikan eksekusi setelah kematian Mohammad Ghobadlou berusia 23 tahun, seorang penunjuk perasaan.

“Ini adalah tindakan solidariti dengan 61 tahanan wanita politik di Iran,” pengumumkan aktivis Iran-Amerika, Alinejad dalam satu pos di platform media sosial X.

“Beribu-ribu batu jauhnya dari Iran—ini adalah pengalaman yang sangat emosional,” tulis Alinejad. “Saya merasa dekat dengan saudari-saudari Iran saya yang memimpin kempen terhadap eksekusi yang tidak adil di negara asal saya.”

“Wanita-wanita berani ini telah disiksa dan menghadapi gangguan seksual di penjara, namun mereka masih memilih untuk mengirim mesej kepada dunia: Kami bersatu menentang rejim pembunuh ini,” tambahnya.

Puluhan wanita di penjara Iran mengumumkan mogok lapar pada Khamis lalu dan menuntut berakhirnya eksekusi.

Pemenang Hadiah Keamanan Nobel, Narges Mohammadi mengumumkan mogok lapar itu, dan ia segera mendapat sokongan antarabangsa daripada wartawan, peguam, bekas tahanan, artis dan kumpulan Iran lain di diaspora global, lapor Radio Bebas Eropah.

“Berita eksekusi pemuda Iran telah memicu gelombang kemarahan dan protes dalam masyarakat,” kata tahanan politik di penjara Iran tentang protes mereka, lapor ABC News.

Penunjuk perasaan berkata bahawa langkah itu bertujuan untuk “mengekalkan nama mereka yang dieksekusi” dan berharap menyelamatkan ratusan individu yang menanti eksekusi serupa di penjara seluruh negara.

Polis menangkap Ghobadlou atas tuduhan membunuh seorang polis semasa protes 2022. Mahkamah Agung Iran pada musim panas 2023 membatalkan hukuman mati untuk Ghobadlou, yang mengalami gangguan bipolar, dan memerintahkan rayuan semula yang tidak pernah berlaku. Ghobadlou telah kekal di bawah pemerhatian psikiatri sejak berusia 15 tahun, dan didakwa berhenti mengambil ubatnya sebelum insiden itu, lapor Barron’s.

Amir Raisian, peguam Ghobadlou, berkata di X bahawa beliau telah mengetahui eksekusi kliennya hanya 12 jam sebelum berlaku – notis yang sangat singkat. Beliau mengeluarkan kecaman pedas terhadap eksekusi itu, memanggilnya “pembunuhan” dan menegaskan bahawa pihak berkuasa tidak mempunyai “asas undang-undang” untuk melakukannya.

Iran telah mengeksekusi sekurang-kurangnya tujuh penunjuk perasaan lain atas dakwaan jenayah berkaitan dengan protes 2022, yang meletus sebagai tindak balas kepada kematian Mahsa Amini, yang meninggal akibat dakwaan keganasan polis disebabkan pelanggaran syarat pakaian kepala negara.

Beberapa kumpulan hak asasi manusia Iran berpangkalan di luar negara telah mendakwa bahawa Iran mengeksekusi lebih 700 banduan tahun lalu, dengan sekurang-kurangnya 11 lagi “berisiko tinggi” eksekusi, menurut kumpulan pengawasan Human Rights Watch. Kumpulan itu menyatakan bahawa kebanyakan banduan “berisiko” adalah keturunan Kurdi, sama seperti Amini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.