Pembangkang berbahaya mendakwa bandar Congo yang lain sebagai tentera aman PBB meninggalkan negara

(SeaPRwire) –   Pemberontak berbahaya mengambil alih bandar lain di Congo Timur selepas berlaku pergaduhan ganas dengan tentera, yang telah mengambil peranan yang diperluas apabila pasukan pengaman PBB meninggalkan kawasan yang kaya dengan mineral dan dilanda konflik itu.

Pegawai tentera dan penduduk Mushaki memberitahu bahawa militan M23 telah menembusi bandar itu dan menduduki pos tentera utama, menyebabkan ramai penduduk melarikan diri.

“Pergaduhan masih berterusan,” kata Sabimana Alexis, seorang penduduk kepada AP. “Penduduk berpindah secara besar-besaran.”

M23 ialah kumpulan pemberontak besar dan berkuasa yang beroperasi berhampiran sempadan Congo dengan Rwanda, kawasan kaya mineral di mana kumpulan bersenjata telah lama melancarkan kempen keganasan dan dituduh . Kumpulan itu didakwa mendapat sokongan dari jiran Rwanda, walaupun negara itu menafikan hubungan.

Mushaki ialah hab pengangkutan penting yang membuka jalan ke bandar-bandar lebih besar di kawasan Kivu timur Congo. Ia telah bertukar tangan antara pemberontak dan tentera sepanjang konflik dan baru-baru ini pada bulan Februari.

Pusingan terbaru pergaduhan itu berlaku ketika negara berpenduduk 100 juta orang itu sedang mempersiapkan pilihan raya akhir bulan ini dan Presiden Felix Tshisekedi meminta pengundi untuk penggal jawatan yang lain. Pilihan raya tidak akan diadakan di kawasan yang dilanda keganasan dan pemindahan penduduk – salah satu isu yang dipersoalkan pemerhati mengenai keupayaan negara itu mengadakan pilihan raya yang adil dan bebas.

M23, terdiri terutamanya dari orang Tutsi Congo, tidak aktif selama hampir satu dekad sebelum muncul semula pada tahun 2021. Sejak itu, sering bertembung dengan pasukan kerajaan dan pasukan pengaman PBB, yang dijadualkan menarik diri secara berperingkat dari Congo atas permintaan kerajaan.

Olivier Mungwiko, jurucakap kumpulan masyarakat awam yang memberi tumpuan kepada penglibatan belia di bandar berhampiran Sake, berkata askar dan kumpulan pertahanan diri sukarela yang berjuang bersama mereka bertembung sehingga pukul 10 pagi.

Penduduk mendengar letupan bom jatuh dari pesawat di kampung berhampiran, kata Mungwiko.

Mejar Kolonel Njike Kaiko Guillaume mengesahkan tentera telah menggunakan angkatan udara untuk menyerang pemberontak sebelum mereka dapat menembusi Mushaki.

“Kami sedang mengawal mereka di bukit,” katanya. “Strategi yang dilaksanakan dirancang untuk mencegah kerosakan sampingan kepada penduduk kami.”

Ofensif M23 berlaku ketika berterusan berlakunya pertempuran yang menyebabkan pemindahan lebih lanjut sejak gencatan senjata pecah pada November 2022. Usaha keamanan kelihatan tergendala. Pusingan pertempuran baru juga berlaku ketika timbul persoalan mengenai kestabilan jangka panjang kawasan itu apabila pemimpin Congo di Kinshasa mendesak pasukan keselamatan serantau dan antarabangsa untuk menarik diri. Pasukan serantau pegawai dari negara-negara Afrika mula meninggalkan Goma – ibu negara North Kivu – pada Ahad lalu.

Ketika pertempuran meningkat secara mendadak minggu ini, ketua misi pengaman PBB menekankan kebimbangan dan menjanjikan akan berbuat segala-galanya untuk memastikan perlindungan awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.