Pembalu gua Amerika Mark Dickey terperangkap 3,400 kaki di dalam gua Turki, usaha penyelamatan besar-besaran sedang berlangsung

Satu usaha penyelamatan besar-besaran sedang berlangsung di Turki ketika seorang ahli speleologi Amerika terperangkap lebih daripada 3,200 kaki di dalam gua.

Mark Dickey, 40, jatuh sakit dan mula mengalami pendarahan gastrointestinal semasa ekspedisi di gua Morca di Pergunungan Taurus selatan Turki, menurut Persatuan Penyelamatan Gua Eropah. Beliau diketahui terakhir berada kira-kira 3,400 kaki di dalam gua.

Beliau tidak dapat meninggalkan gua dengan sendirinya sejak Sabtu, kata persatuan itu, dan lebih daripada 150 pakar penyelamatan gua Turki dan antarabangsa memimpin usaha untuk menyelamatkannya. Anggota penyelamatan termasuk pasukan dari Itali, Hungary, Croatia, Bulgaria dan Poland.

Dickey, yang merupakan setiausaha jawatankuasa perubatan persatuan, digambarkan dalam laman webnya sebagai “seorang peneroka gua yang sangat terlatih dan penyelamat gua sendiri” yang telah menyertai banyak ekspedisi antarabangsa.

Seorang ahli speleologi ialah seorang saintis yang mengkaji gua atau seseorang yang masuk ke dalam gua sebagai sukan.

Gua itu, dengan kedalaman 4,186 kaki, adalah gua ketiga terdalam di Turki.

Agensi bantuan bencana Turki AFAD dan pasukan penyelamat UMKE bekerjasama dengan peneroka gua Turki dan antarabangsa tentang rancangan untuk mengangkat Dickey keluar dari sistem gua, kata persatuan penyelamatan itu.

Marton Kovacs dari Perkhidmatan Penyelamatan Gua Hungary berkata rancangan itu termasuk meluaskan laluan sempit gua untuk memuatkan usungan yang akan digunakan untuk mengangkatnya lebih daripada 3,280 kaki ke permukaan. Mereka juga membincangkan bahaya kemungkinan batu jatuh.

Gua itu telah dibahagikan kepada beberapa bahagian, dengan setiap pasukan penyelamatan negara bertanggungjawab untuk satu bahagian.

Tabung derma yang telah mengumpul lebih daripada $40,000 untuk penyelamatannya.

Kovacs berkata mengangkat Dickey mungkin akan mengambil beberapa hari dan beberapa titik perkhemahan sedang disediakan di sepanjang jalan supaya anggota penyelamatan dan Dickey boleh berehat.

Dickey pada mulanya ditemui dan dirawat oleh sukarelawan Perkhidmatan Penyelamatan Gua Hungary, yang menyediakan transfusi darah kecemasan untuk menstabilkan keadaannya.

Keadaan semasa Dickey tidak jelas.