Pemanjat memposting penghormatan untuk pemanjat gunung AS, pemandu terbunuh di puncak Tibet: ‘Maaf saya tidak dapat menyelamatkan anda’

Seorang pendaki yang mengatakan dia mendaki puncak Tibet yang sama dengan dua wanita Amerika dan dua pemandu Nepal mereka yang meninggal dunia ketika sepasang salji runtuh melanda, menggambarkan salah seorang wanita itu sebagai “salah seorang pendaki terbaik” dan meminta maaf kerana tidak dapat menyelamatkannya.

Nims Purja, yang dilahirkan di Nepal, yang memecahkan rekod mendaki kesemua 14 puncak tertinggi dunia dalam masa terpantas, memuji kehidupan rakannya berusia 32 tahun Anna Gutu, yang disahkan media negara Cina meninggal dunia ketika mendaki Gunung Shishapangma pada hari Sabtu.

“Kami berada di gunung yang sama pada pendorongan puncak yang sama – maaf saya tidak dapat menyelamatkan anda.” kata Purja dalam satu siaran Instagram. “Terima kasih kerana menjadi kakak saya, kawan saya. Saya akan sentiasa mengingati anda Anna, perkataan tidak dapat menggambarkan perasaan saya. Ungkapan ‘merindui anda’ tidak mencukupi, sekarang anda adalah sebahagian daripada hidup saya, anda akan hidup dalam ingatan saya selagi saya hidup.”

Salji runtuh di lereng puncak pada ketinggian 25,000 dan 26,000 kaki, membunuh Gutu dan pemandunya Mingmar Sherpa. Seorang Amerika lagi, Gina Marie Rzucidlo, dan pemandunya Tenjen Sherpa pada mulanya dilaporkan hilang sehingga pihak berkuasa mengesahkan pasangan itu turut meninggal dunia.

Purja juga memposting penghormatan kepada Mingmar, menulis, “hati saya terus menangis.”

“Saya jamin, keluarga anda akan dijaga. Selagi saya hidup, saya berjanji saya kini penjaga kepada keluarga anda. Saya akan bertemu anda di kehidupan seterusnya saudara saya,” tulis pendaki itu.

Ketika kedua-dua salji runtuh pada ketinggian yang tinggi itu, sejumlah 52 pendaki dari pelbagai negara, termasuk AS, Britain, Jepun dan Itali, cuba mendaki ke puncak gunung itu, puncak tertinggi ke-14 dunia. Gunung setinggi 26,335 kaki di atas paras laut itu terletak di dalam wilayah China.

Keadaan salji di Shishapangma sejak itu menggantung semua aktiviti mendaki.

Perjalanan merentasi Himalaya meningkat pada bulan Oktober selepas berakhirnya musim monsun yang hujan, walaupun pakar telah memberi amaran bahawa perubahan iklim telah meningkatkan risiko salji runtuh di rantau ini.

Sekurang-kurangnya 120 orang di Himalaya India telah terbunuh akibat salji runtuh dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini.

Tenjen Sherpa, 35, yang masih hilang, adalah sebahagian daripada pasukan yang memecahkan rekod mendaki kesemua 14 puncak tertinggi dunia dalam masa terpantas pada bulan Julai. Dia sedang berusaha menjadi pendaki termuda untuk mendaki kesemua 14 puncak dua kali.