Pemandu papan layar dikelilingi ikan yu besar bermulut besar dalam rakaman ‘menyeramkan’

Seorang pelayar papan di Scotland mengalami pertembungan yang tidak dijangka dengan ikan jerung kedua terbesar di dunia, yang berpusing mengelilinginya ketika dia merakamkan pertembungan yang “menyeramkan” itu.

“Saya meninggalkan Pelabuhan Dunbar dan hanya berada di atas papan selaju selama 20 minit apabila saya perhatikan ledakan plankton di dalam air,” kata Jacob Allen, 28 tahun kepada Kennedy News.

“Kemudian, salah seekor jerung mula menuju ke arah saya, yang pada mulanya membuatkan saya berasa agak cemas,” katanya.

Pelayar papan itu berkata dia berada di luar pantai Dunbar Harbor di East Lothian, Scotland minggu lepas apabila dia bertembung dengan seekor jerung pemalas sepanjang 25 kaki. Jerung pemalas biasanya hidup di dalam air sejuk dan dianggap sebagai ikan kedua terbesar di dunia, mencapai sehingga 40 kaki panjang, menurut Oceana.

Allen berkata bahawa, disebabkan oleh “keadaan cuaca dan kurangnya arus,” dia dapat kekal pegun dan tidak mengganggu air.

“Ia jelas cukup dekat untuk mengetahui kehadiran saya,” katanya kepada Kennedy News. “Rasa cemas saya sama ada ia tahu saya ada di sana semakin hilang kerana ia mesti tahu saya ada di sana. Ia sangat dekat.”

Video itu menunjukkan Allen berkata, “Itu bukan apa yang anda lihat di TV,” sambil menyatakan bahawa “jantung saya berdegup begitu laju.”

Walaupun kelihatan menakutkan saiznya, jerung pemalas sebenarnya agak tidak berbahaya. Sebagai pemakan penapis, jerung-jerung ini dikenali kerana mulut mereka yang besar yang boleh terbuka sehingga 3 kaki lebar.

Allen, yang melakukan panggilan FaceTime dengan tunang dan anak lelakinya semasa pertembungan itu, dapat mencelupkan kameranya ke dalam air dan merakam imej mulut jerung yang terbuka lebar itu.

“Apa yang paling menarik perhatian saya adalah air Scotland yang gelap dan kemudian hanya melihat mulut besar itu datang ke arah saya,” kata Allen.

“Ia agak menyeramkan.

“Ini adalah pertembungan hidupan liar yang paling menakjubkan yang pernah saya alami, dan saya amat bertuah dapat mengalaminya,” kata Allen.