Pemandu dalam nahas bas mengerikan di Itali mungkin jatuh sakit, pihak berkuasa kata

Pihak berkuasa Itali sedang menyiasat punca kemalangan bas mengerikan di pinggir bandar Venice yang meragut nyawa 21 orang termasuk beberapa kanak-kanak dan mencederakan 15 orang lagi.

Bas elektrik itu merempuh penghadang jalan dan terjunam dari jambatan lewat pada Selasa di daerah Mestre, melanggar tanah lebih 33 kaki di bawah dan terbakar.

Lima warga Ukraine, seorang Jerman dan pemandu bas Itali adalah antara yang terbunuh, kata Michele Di Bari, wakil tempatan kementerian dalam negeri Venice, pada hari Rabu. Dia tidak mengulas mengenai kewarganegaraan yang lain yang terbunuh.

Kemalangan itu berlaku tidak lama sebelum 8:00 malam (1800 GMT) di jalan lurus dan biasanya sibuk yang menghubungkan Mestre dengan pusat bersejarah Venice dan berjalan bersebelahan dengan landasan kereta api.

“Kami menganggap pemandu itu mungkin jatuh sakit,” kata presiden wilayah Veneto Luca Zaia kepada Rtl 102.5 radio. Kesaksian saksi mata dan rakaman CCTV mungkin memberi petunjuk tambahan, katanya.

Empat lagi warga Ukraine, dua orang Sepanyol, dua orang Austria, seorang Jerman, seorang Croatia dan seorang Perancis adalah antara yang cedera dalam kemalangan itu, kata Di Bari. Bas itu sedang membawa pelancong ke khemah berdekatan Marghera selepas habis melancong di Venice.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskiy bercakap di televisyen Itali pada hari Rabu untuk menyampaikan takziah kepada keluarga semua mangsa.

‘Dapatkan Anak Saya’

Penduduk tempatan berkata mereka mendengar bunyi letupan kuat dan bergegas ke tempat kejadian untuk cuba membantu.

“Ada seorang wanita bertutur dalam bahasa Inggeris dan menangis. Semasa saya menariknya keluar, dia berkata “dapatkan anak saya, dapatkan anak saya,” kata Godstime Erheneden, berasal dari Nigeria, kepada akhbar Corriere della Sera.

“Dia seorang kanak-kanak kecil, saya fikir dia berumur dua tahun. Dia tidak sedarkan diri dan saya fikir dia sudah mati. Saya sangat terguncang, dia seumur dengan anak lelaki saya,” tambahnya.

Semakan nombor plat menunjukkan bahawa bas itu adalah kenderaan elektrik yang dibuat oleh pengeluar China. Bangkainya masih dipantau risiko kebakaran dari baterinya, kata petugas bomba pada hari Rabu.

Ketua syarikat yang mengendalikan bas itu, Massimo Fiorese, memberitahu Corriere della Sera bahawa dia telah melihat rakaman video saat-saat sebelum kemalangan itu.

Ia menunjukkan bas tingkat tunggal itu perlahan dan kelihatan “hampir pegun” apabila ia merempuh penghadang jalan dan terjunam, katanya.

“Saya fikir pemandu itu mengalami sakit, sebab jika tidak saya tidak dapat menerangkannya,” kata Fiorese, sambil menambah bahawa pemandu itu memulakan syifnya kurang daripada dua jam sebelum kemalangan itu.

Rakaman di tempat kejadian menunjukkan bahawa jambatan itu dipasang penghadang logam lama dan agak nipis, bukannya versi konkrit yang lebih baru dan kukuh.

Bunga kuning telah diikat pada penghadang yang remuk pada hari Rabu dan tempat kejadian telah dibahagikan dengan blok konkrit.