Peluru berpandu Rusia memasuki ruang udara Poland di tengah Moscow menyerang Ukraine selepas serangan ISIS

(SeaPRwire) –   Sebuah peluru berpandu Rusia memasuki ruang udara Poland pada Ahad ketika tentera udara Rusia melancarkan siri serangan udara terhadap sasaran di Ukraine berikutan serangan pengganas yang membunuh orang awam di sebuah dewan konsert di Moscow.

melancarkan 57 peluru berpandu terhadap Ukraine, setidaknya satu daripadanya terbang melalui ruang udara Poland sebelum mencapai sasarannya. Poland mengatakan ia mengaktifkan pesawatnya sendiri dan langkah-langkah lain berikutan pelanggaran itu.

Pegawai-pegawai Poland yang tinggi mengatakan pada Ahad mereka akan “menuntut penjelasan daripada Rusia berhubung pelanggaran udara negara itu yang lain.”

“Di atas segalanya, kami menyeru Rusia untuk berhenti melancarkan serangan udara pengganas terhadap penduduk dan wilayah Ukraine,” kata Kementerian Luar Negeri Poland dalam kenyataan Ahad.

Serangan peluru berpandu Rusia pada akhir minggu ke atas Ukraine datang selepas Presiden Rusia Vladimir Putin mendakwa bahawa pelaku dalam serangan maut cuba melarikan diri ke Ukraine selepas tembakan Jumaat.

Jumlah kematian dalam serangan Jumaat di sebuah dewan konsert di Moscow telah meningkat kepada sekurang-kurangnya 133, agensi siasatan negara Rusia yang tertinggi mengatakan Sabtu, dengan pihak berkuasa mengatakan mereka telah menangkap 11 orang disyaki, empat daripadanya dilaporkan terlibat secara langsung dalam serangan itu.

Walaupun Ukraine menafikan sebarang keterlibatan, Putin mengatakan empat orang disyaki yang dikatakan cuba menyeberangi sempadan melalui “jendela” yang disediakan untuk mereka oleh Ukraine.

“Semua empat pelaku langsung serangan pengganas, semua orang yang menembak dan membunuh orang, telah ditemui dan ditahan,” kata Putin. “Mereka cuba bersembunyi dan bergerak ke arah Ukraine, di mana mengikut data awal, satu ‘jendela’ disediakan daripada pihak Ukraine untuk mereka menyeberangi sempadan negara.”

Pihak berkuasa Rusia telah mengenal pasti penembak sebagai pendatang dari Tajikistan, negara bekas Soviet bersempadan Afghanistan.

ISIS telah mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, walaupun Putin tidak menyebut kumpulan pengganas itu semasa ucapannya menangani tragedi itu.

‘ Michael Dorgan dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.