Pelawat AS akan menerima pingat emas yang ditingkatkan selepas pemain seluncur ais Rusia Kamila Valieva digantung

(SeaPRwire) –   Beberapa atlit Olimpik AS akan menerima pingat emas untuk prestasi mereka di Sukan Olimpik Beijing, pihak berkuasa mengumumkan Isnin.

Pasukan luncur ais Olimpik Amerika Syarikat yang bertanding lebih 600 hari yang lalu kini akan dinaiktaraf ke pingat emas selepas atlit Rusia Kamila Valieva, yang pada asalnya menang pingat emas, didiskualifikasi kerana ujian positif untuk ubat jantung yang dilarang.

Valieva, yang berusia 15 tahun ketika memenangi pingat emas, akan berakhir tanpa apa-apa selepas larangan Rusia empat tahun, bermula dari tarikh beliau mengemukakan ujian positif, 25 Disember 2021. Ujian itu dikemukakan enam minggu sebelum Sukan Olimpik. Sanksi itu membatalkan sebarang keputusan selepas tarikh itu.

Amerika Syarikat yang akan menerima pingat emas ialah Evan Bates, Karen Chen, Nathan Chen, Madison Chock, Zachary Donohue, Brandon Frazier, Madison Hubbell, Alexa Knierim dan Vincent Zhou.

Jawatankuasa Olimpik dan Paralimpik Amerika Syarikat (USOPC) menerima maklumat bahawa Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) akan memberikan emas kepada AS untuk pertandingan pasukan selepas ujian positif Valieva didedahkan.

IOC memberitahu USOPC bahawa ia mempunyai “simpati yang mendalam dengan atlit yang telah menunggu selama dua tahun untuk mendapatkan keputusan akhir pertandingan mereka,” mengikut salinan e-mel yang diperoleh oleh Associated Press. “IOC akan menghubungi jawatankuasa olimpik kebangsaan yang berkenaan untuk menganjurkan upacara penyampaian pingat olimpik yang bermaruah.”

Masih belum jelas bagaimana pembatalan kelayakan Valieva akan menjejaskan pingat perak dan gangsa. Jepun mungkin akan bergerak ke tempat kedua selepas menduduki tempat ketiga dalam pertandingan.

Walaupun ujian positif, Rusia masih boleh memenangi pingat dalam pertandingan, bergantung kepada cara peraturan markah ditafsirkan. Sekiranya markah Valieva dikurangkan daripada dua acara yang disertai – berbanding mendiskualifikasi sepenuhnya prestasi pasukannya – Rusia akan menduduki tempat ketiga, di hadapan Kanada.

Sudah dua tahun untuk semua pihak sejak Sukan Olimpik, dan Chock dan Bates, yang memenangi gelaran kebangsaan Amerika Syarikat yang kelima pada akhir minggu, diminta mengenai keputusan yang ditangguhkan.

“Saya fikir dua tahun terlalu lama untuk membuat keputusan ini, dan kita mungkin tidak akan pernah tahu mengapa ia mengambil masa yang begitu lama,” kata Bates. “Kami hanya mahu menutup bab ini selepas tempoh menunggu yang panjang.”

Tiada berita segera mengenai di mana upacara penyampaian pingat mungkin diadakan. USOPC ditugaskan untuk mencari masa dan tempat yang sesuai untuk menyampaikan pingat emas kepada atlit luncur aisnya.

Kejohanan Dunia Luncur Ais akan diadakan pada bulan Mac.

Larangan Valieva akan berakhir kira-kira dua bulan sebelum Sukan Olimpik Musim Sejuk berikutnya di Itali.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.