Pelarian Korea Utara mendedahkan pelanggaran hak asasi manusia kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, meminta siasatan lanjut

(SeaPRwire) –   Pelarian Korea Utara bercakap di acara PBB di Geneva pada Jumaat untuk mendedahkan pelanggaran hak asasi manusia di negara yang digambarkan salah seorang mereka sebagai “neraka” dan menggesa mandat PBB diperkukuh untuk menyiasat dan mendokumenkannya.

Pelarian itu datang ke PBB di Geneva di mana diplomat mengatakan Majlis Hak Asasi Manusia PBB akan mempertimbangkan usul yang dikemukakan EU untuk meningkatkan pengawasan dengan menyediakan kemaskini kepada laporan 2014 yang mendapati pelanggaran serius yang membentuk jenayah terhadap kemanusiaan.

Kim, seorang pelarian 33 tahun yang meminta supaya namanya tidak didedahkan untuk melindungi mereka yang masih tinggal, merancang pelariannya selama 15 tahun dan melarikan diri dengan bot tahun lepas.

Beliau membawa isterinya yang hamil dan abu bapanya kerana takut akan dihukum sebagai pengkhianat kerana melarikan diri dengan menggali semula kubur bapanya.

Beliau memberitahu mesyuarat PBB bahawa pihak berkuasa menganggu dan merampas makanannya, dan beliau hampir tidak cukup untuk terus hidup selepas sekatan COVID-19 dilaksanakan.

“Saya begitu marah bahawa saya tidak boleh berbuat apa-apa di negara ini. Saya tidak dapat hidup di neraka ini,” kata Kim kepada Reuters di tepi mesyuarat. “Saya berdiri di pentas ini dengan harapan kerajaan Korea Utara akan membenarkan keluarga dan kawan-kawan saya yang masih tinggal di sana untuk hidup sedikit lebih selesa.”

Pelarian lain Kyu Li Kim yang melarikan diri dengan berenang merentasi Sungai Tumen ke China pada 1997 berkata beliau bimbang adiknya mungkin akan mati selepas ditangkap dan dikembalikan dari China tahun lepas.

“Pada 2003, adik saya meninggal dunia di penjara akibat kelaparan dan hukuman yang teruk. Saya tidak mahu adik saya mati seperti adik saya,” katanya dalam mesyuarat itu, mengatakan mereka kehilangan semua hubungan.

Korea Utara menolak dakwaan pelanggaran hak asasi dan mengkritik siasatan PBB sebagai skema yang disokong Amerika Syarikat untuk campur tangan dalam hal ehwal dalaman.

Human Rights Watch, yang merupakan antara 20 kumpulan masyarakat madani meminta laporan PBB baharu, mengatakan China baru-baru ini telah mengembalikan paksa beberapa 500 orang yang melarikan diri Korea Utara dan memberi amaran bahawa mereka berisiko ditahan atau bahkan dihukum mati.

Duta Amerika Syarikat Michele Taylor yang hadir dalam mesyuarat itu menyatakan sokongan kepada pelarian Korea Utara: “Saya, antara yang lain, berjanji akan menggunakan suara saya untuk memastikan bahawa anda berucap hari ini bukan sia-sia dan bahawa permohonan tolong anda diperkuat.” Beliau juga menyeru China mematuhi obligasi undang-undangnya.

China berkata pada Oktober tiada pelarian Korea Utara di negara itu dan telah menangani mereka yang memasuki secara haram untuk sebab ekonomi mengikut undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.