Pelancong hilang kawalan ketika 2023 perjalanan mencapai puncak baharu berikutan tahun-tahun penguncian, sekatan

(SeaPRwire) –   Pelancongan pulih pada tahun 2023 selepas beberapa tahun yang sukar akibat wabak coronavirus, tetapi semua itu turut membawa keganasan, dan kebanyakannya telah dirakam dan menjadi tajuk berita.

Perjalanan meningkat pada tahun ini, dengan AAA melaporkan pada April bahawa lawatan antarabangsa meningkat lebih 200% berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Satu kaji selidik pada Ogos mendapati 49% rakyat Amerika ingin berpergian lebih, yang mengakibatkan tempoh perjalanan musim panas dan musim sejuk mencapai puncak baru dan bahkan melebihi tahap pra-wabak.

Kerinduan untuk berpergian mengikuti dua tahun sekatan dan had lockdown wabak yang sukar untuk berpergian. Orang akhirnya dapat berpergian, tetapi semua tekanan dan jangkaan yang terkumpul telah mengakibatkan insiden di seluruh dunia.

Berikut adalah beberapa contoh cerita perjalanan terburuk yang menjadi tajuk berita dari tahun lepas.

Video yang dirakam oleh stesen berita tempatan Sepanyol CEN menunjukkan pertengkaran di bandar Catalonian Sitges awal pagi 23 Julai apabila lelaki menyerang satu sama lain dengan apa saja yang boleh digunakan, seperti kerusi bar, botol kaca dan bar besi, untuk menamakan beberapa.

Punca pergaduhan kekal tidak diketahui walaupun siasatan oleh pasukan polis utama Catalan, Mossos d’Esquadra, tetapi penjelasan utama ialah pertengkaran dengan pengawal keselamatan dengan cepat meluas.

Kekerasan itu berlangsung kira-kira satu minit sebelum mereka yang terlibat cuba melarikan diri dari tapak kejadian, lapor Mirror UK. Kira-kira 30 hingga 40 orang dikatakan terlibat dalam pergaduhan itu. Seorang mengalami sendi terkeluar, yang lain menerima luka akibat botol kaca mengenainya. Tiada tangkapan dibuat, dan tiada suspek dikenal pasti sebagai penghasut.

Jalan itu, secara rasminya dikenali sebagai Jalan Primer de Maig, dilitupi bar dan restoran. Ia berfungsi sebagai tumpuan untuk pelancong British, tetapi kekal tidak diketahui sama ada mana-mana daripada mereka yang terlibat dalam memulakan pergaduhan atau meluaskannya adalah British.

Pelancong Amerika Angkhan Vorac Chhieng ditangkap dalam video menggunakan “peniup rumput gaya Ghostbusters” untuk meniupkan asap di jalan raya sibuk di Phuket, Thailand, mengikut laporan dari ViralPress.

Video menunjukkan pelancong itu meniupkan apa yang dilaporkan sebagai asap ganja kepada orang awam di kawasan itu. Video itu tersebar meluas secara dalam talian, memicu siasatan oleh Polis Wilayah Phuket.

“Maaf, saya ingin meminta maaf kepada Phuket. Saya cintakan Thailand. Ini adalah kesalahpahaman,” kata pelancong Amerika itu.

Polis juga mengeluarkan kenyataan kelihatan menunjukkan mereka bercadang untuk melarang Chhieng memasuki negara itu semula.

Video menunjukkan pelancong menyerang bison yang sedang menggembalakan di laluan pada 20 Mei selepas kumpulan itu mendekati haiwan itu untuk mengambil gambar diri.

Apabila wanita itu menjulur tangan untuk mengusap haiwan besar itu, dia mendapat kejutan yang cukup hebat. Bison itu menundukkan kepalanya dan menyerangnya dengan tanduknya. Haiwan itu menangkap sweater pelancong itu ketika dia bergegas untuk melarikan diri, tetapi dia berjaya melepaskan diri dan kelihatan tidak tercedera.

Insiden itu menunjukkan betapa pentingnya orang tidak terlalu dekat dengan haiwan liar, mengikut duta Zoo Miami Ron Magill. Pihak berkuasa Yellowstone menyatakan pengunjung ke taman itu perlu berada sekurang-kurangnya 25 ela dari bison untuk keselamatan mereka sendiri. Tetapi Magill mencadangkan beberapa orang mengabaikan garis panduan itu demi sukaan media sosial.

Satu video muncul pada Julai menunjukkan seorang gadis remaja dari Switzerland struktur berusia hampir 2,000 tahun itu, seperti dilaporkan oleh media tempatan ADN Kronos. Dalam video itu, wajah gadis itu diberi samaran apabila sorakan didengari daripada kamera.

Lelaki yang merakam, pemandu lawatan David Battaglino, memberitahu akhbar Itali bahawa dia sedang menunjukkan kumpulan itu apabila seseorang mengarahkan perhatiannya kepada gadis itu.

“Selepas beberapa saat, kumpulanku memberikan tepukan. Kepadanya, dalam bahasa Inggeris, saya kata, ‘Adakah anda mahu tepukan?’ Gadis muda itu memahami bahawa dia telah menjadi sasaran mereka yang melindungi seni dan berpaling untuk pergi ke arah keluarganya,” kata Battaglino.

Insiden itu berlaku hanya beberapa minggu selepas pelancong British, 31-tahun Danailov Dimitrov, ditangkap merosakkan bangunan kuno itu dalam video. Satu video viral menunjukkan Dimitrov mengukir dinding dengan nama teman wanitanya: “Ivan+Haley 23.”

Video dari Februari menangkap pelancong tidak dikenal dari Poland yang berlari ke anak tangga piramid Kukulkan di tapak arkeologi Chichén Itzá Mexico, gerakan yang tidak disukai oleh penduduk tempatan.

Seorang dengan kayu sementara pegawai Mexico membawa penjenayah dan berteriak kepadanya, “Adakah anda bodoh?”

Pengarah Institut Kebangsaan Antropologi dan Sejarah Mexico (INAH) memberitahu Mexico Daily Post bahawa pelancong itu dikenakan denda 5,000 peso ($263) untuk insiden itu dan dibebaskan selepas 12 jam dalam tahanan.

“Pelancong mesti menghormati langkah keselamatan INAH di kawasan arkeologi untuk memelihara warisan budaya Mexico, menjaga pelawat lain dan menikmati warisan Maya itu,” kata Pengarah INAH José Arturo Chab Cárdenas.

Mungkin insiden paling mengganggu dan mengejutkan tahun ini melibatkan serangan berhampiran jambatan Marienbruecke berhampiran Kastil Neuschwanstein di Jerman.

Lelaki berusia 30 tahun itu bertemu dua wanita Amerika, berusia 21 dan 22 tahun, di laluan mendaki dan memujuk mereka ke laluan yang membawa ke pandangan, kata polis.

“Wanita yang lebih muda daripada dua orang itu diserang oleh suspek,” kata jurucakap polis Holger Stabik. “Yang lebih tua cuba bergegas membantunya, kemudian dicekik oleh suspek dan seterusnya ditolak ke lereng.”

Penjenayah itu kemudiannya dikatakan cuba wanita berusia 21 tahun sebelum menolaknya ke lereng juga. Dia jatuh hampir 165 kaki, berakhir berhampiran kawannya. Suspek meninggalkan tapak kejadian tetapi dengan cepat ditangkap berhampiran.

Pasukan penyelamat gunung mencapai kedua-dua wanita itu. Wanita berusia 22 tahun “responsif” dan dibawa ke hospital, di mana dia kekal semalaman, kata polis. Helikopter membawa wanita berusia 21 tahun dengan kecederaan serius ke hospital yang berbeza, dan dia meninggal di sana semalaman.

Michael Lee, Chris Pandolfo, Bradford Betz dan Andrew Mark Millar dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.