Pelancong harian Venice akan hadapi denda jika gagal bayar fi akses di bawah program perintis

(SeaPRwire) –   MILAN (AP) – Pelawat harian ke bandar terkenal laluan air Venice yang gagal membayar 5 euro ($5.43) untuk memasuki pusat sejarah bandar laut itu semasa program ujian terhad yang akan dilancarkan lebih awal bulan ini akan menghadapi denda bermula 10 kali ganda bayaran masuk, menurut pegawai-pegawai pada hari Khamis.

Venice mengumumkan tahun lalu ia akan melancarkan yuran lawatan harian yang lama dibincangkan selepas bandar itu terlepas daripada disenaraikan oleh agensi UNESCO sebagai tapak warisan terancam, terutamanya disebabkan kesan pelancongan berlebihan.

Pegawai-pegawai telah mengelakkan menggelarkannya cukai, memilih perkataan yang lebih lembut seperti sumbangan, dan merendahkan kemungkinan menunggu untuk memasuki bandar, menekankan tiada pembatas atau pintu masuk akan dipasang.

Tetapi semasa sidang media, Datuk Bandar Luigi Brugnaro mencadangkan barisan mungkin akan terbentuk di titik masuk rasmi, dan menggunakan perkataan cukai untuk menggambarkan yuran.

Brugnaro berkata kakitangan telah dilatih untuk mengesahkan pelancong yang tidak menetap di Venice mempunyai sama ada kod QR yang mengesahkan pembayaran yuran atau voucher pengecualian. Pengecualian akan dikeluarkan untuk pelbagai sebab, termasuk mengakses bandar untuk kerja, sekolah atau rawatan perubatan, serta orang yang dilahirkan di Venice, dan penduduk rantau Veneto.

Venice telah lama menderita di bawah tekanan pelancongan berlebihan, tetapi pegawai-pegawai berkata anggaran pra-pandemik antara 25 juta hingga 30 juta lawatan setahun – termasuk pelawat harian – tidak boleh dipercayai dan projek ujian ini juga bertujuan untuk mendapatkan angka-angka yang lebih tepat untuk membantu pengurusan fenomena ini dengan lebih baik. Berbanding itu, pelawat berdaftar menginap tahun lalu berjumlah 4.6 juta, menurut angka bandar, menurun 16% daripada puncak pra-pandemik.

Pelawat tiba di stesen kereta api dan bas utama akan ditemui terlebih dahulu oleh pengawal yang akan mengingatkan pelancong tentang keperluan baru dan membantu sesiapa yang belum memuat turun kod QR. Pintu pembayaran akan ditubuhkan untuk sesiapa tanpa telefon pintar.

Brugnaro berkata sesiapa yang ditemui di luar titik kawalan yang ditetapkan tanpa dokumentasi yang diperlukan akan dikenakan denda. Ini akan berjulat antara 50 hingga 300 euro (daripada kira-kira $55 hingga $326, bergantung kepada kadar pertukaran), ditambah yuran masuk maksimum yang dibenarkan undang-undang, ditetapkan pada 10 euro (hampir $11).

“Tiada cukai tanpa kawalan,” kata Brugnaro kepada wartawan asing di Rom.

Pelawat akan tertakluk kepada pemeriksaan rawak, bukan sistematik, katanya.

“Jika seseorang menukar dirinya menjadi Batman dan cuba memasuki, dan memasuki juga, dia tidak akan memenangi pingat daripadaku, tetapi kami hanya akan mengucapkan terima kasih kepadanya kerana ketidaksopanannya,” kata datuk bandar itu.

Pegawai-pegawai telah menekankan bahawa program itu bertujuan untuk mengurangkan keramaian pada hari-hari puncak, menggalakkan lawatan lebih lama dan meningkatkan kualiti hidup penduduk. Yuran tidak dikehendaki untuk sesiapa yang menetap di Venice, termasuk daerah Marghera dan Mestre di daratan.

Pulau-pulau Venice, termasuk Murano yang terkenal dengan kaca, juga di luar program ujian ini, yang diuji selama 29 hari, bermula dengan cuti kebangsaan Itali pada 25 April sehingga pertengahan Julai, termasuk kebanyakan hujung minggu, dari 8.30 pagi hingga 4 petang. Tiada bilangan maksimum pelawat telah ditetapkan dalam fasa ini.

Venice melancarkan kempen pengiklanan untuk memaklumkan pelawat tentang kewajipan baru, menampilkan Brugnaro berbual dalam pelbagai bahasa dengan bantuan kecerdasan buatan. Pelawat boleh mendaftar di laman web, www.cda.ve.it, yang beroperasi dalam lima bahasa.

Pandemik menangguhkan rancangan Venice untuk melancarkan yuran lawatan harian, yang menjadi batu asas usaha bandar untuk menangani pelancongan berlebihan. UNESCO menyebut rancangan itu apabila memutuskan untuk tidak memasukkan bandar ke dalam senarai tapak warisan dunia terancam pada bulan September tahun lalu, satu tanda hitam yang ia elakkan juga dua tahun sebelumnya dengan larangan kapal pesiar melalui Lembah St. Mark dan Giudecca Canal. Kapal pesiar membawa 1.6 juta orang ke Venice pada 2019.

Brugnaro berkata banyak bandar di seluruh dunia telah menghubunginya untuk butiran rancangan itu, tetapi meminta untuk tidak dikenalpasti.

Ahli aktivis memberi amaran musim panas lalu apabila bilangan katil pelancong secara rasmi mengatasi bilangan penduduk, yang telah merosot ke bawah 50,000 dalam trend berlangsung berdekad-dekad. Mereka berkata ketidakseimbangan itu mengurangkan perkhidmatan bandar, menyumbat lorong sempit dan bot airnya dengan pelancong membawa beg besar dan mengusir penduduk ke daratan dengan kemudahannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.