Pelancong British jatuh 300 kaki ke mati dari tangga gunung Austria popular di Instagram: laporan

Seorang pelancong British telah terjatuh 300 kaki ke kematian di Austria semasa memanjat tangga udara yang popular dalam gambar Instagram, laporan mengatakan.

Lelaki berusia 42 tahun itu – namanya tidak didedahkan kepada umum – terjatuh ke lembah di Pergunungan Dachstein berhampiran Salzburg, Austria, pada hari Selasa lalu, menurut Mirror.

Laman web itu melaporkan bahawa dua krew helikopter dan beberapa pegawai polis bergegas ke tempat kejadian selepas lelaki itu jatuh dari hujung tangga sepanjang 120 kaki yang dikenali sebagai via ferrata, yang mana pendaki boleh lintas di antara muka tebing.

Individu yang dilaporkan berada bersendirian di tangga itu, dan mereka yang menyiasat kejatuhan telah mengetepikan kecuaian pihak ketiga sebagai punca, Mirror juga mengatakan.

PENDAKI SOLO COLORADO, 29, DIJUMPAI MATI DI OFFICERS GULCH DI SUMMIT COUNTY, PEGAWAI MENGATAKAN

“Menurut kesimpulan siasatan polis, ia jelas merupakan kemalangan,” laman web itu juga memetik seorang jurucakap polis memberitahu The Daily Mail.

Tangga di gunung Grosser Donnerkogel, yang mempunyai ketinggian 6,739 kaki, digambarkan dalam laman web pelancongan Dachstein sebagai memberikan “tendangan adrenalin mutlak” dan “tarikan utama setiap pendakian”.

“Tangga langit panorama baru sepanjang 40 meter adalah ATRAKSI TOP [di] Zwieselalm [wilayah] bagi peminat mendaki. Bebas melayang, tangga langit 40 meter panjang membawa anda melintasi gaung dalam ke ‘Donnermandel’. Sensasi murni!” katanya lagi.

“Selain tendangan adrenalin, pendakian ini menawarkan pemandangan fantastik Glacier Dachstein, gunung-ganang sekitar dan seluruh Lembah Gosau,” kata laman web itu juga.

PENDAKI SCOTLAND, 80 TAHUN, MENINGGAL SELEPAS JATUH DARI GUNUNG 3,000 KAKI

Pada tahun 2020, gimnas Stefanie Millinger, yang menggambarkan dirinya sebagai “atlit ekstrem” dalam akaun Instagramnya, memposting video dalam talian dirinya bergantung pada tangga dengan hanya satu tangan sambil melakukan aksi.

AVA, sebuah syarikat pelancongan yang menawarkan pendakian via ferrata di Colorado, berkata tangga membolehkan “orang yang mempunyai pengalaman mendaki gunung yang terhad untuk merentas kawasan pergunungan yang sebaliknya mencabar atau tidak dapat dicapai.

“Untuk sebab ini, ia biasanya dijumpai di kawasan Alpine, terutamanya di Eropah dan Amerika Utara,” katanya. “Via Ferratas boleh berbeza dari segi panjang, dengan laluan yang lebih pendek hanya mengambil masa sekitar satu jam, dan laluan yang lebih panjang memerlukan lebih banyak masa dan kecekapan fizikal.”