Pelaku serangan ke atas sebuah kesinagogan di Jerman yang gagal dihukum penjara kerana cubaan melarikan diri

(SeaPRwire) –   Seorang warga Jerman yang sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup berikutnya cubaan untuk menyerang sebuah kesynagogan pada tahun 2019 telah didapati bersalah pada Selasa atas tuduhan mengambil tebusan berikutan cubaan melarikan diri dari penjara.

Stephan Balliet, 32, telah dijatuhkan hukuman tujuh tahun penjara, lapor media Jerman. Beliau juga diarahkan membuat bayaran kepada beberapa orang.

Penjenayah tersebut mengakui semasa perbicaraan bahawa beliau telah mengambil tebusan pegawai penjara di bandar Burg di timur negara itu dengan senjata buatan sendiri pada bulan Disember 2022 dalam cubaan untuk melarikan diri. Pegawai penjara yang lain telah menewaskannya dan tebusan telah dibebaskan tanpa kecederaan.

Balliet telah dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup pada tahun 2020 berikutan serangannya setahun sebelumnya, yang menyebabkan kematian dua orang.

Bersenjatakan beberapa senjata api dan bahan letupan, Balliet menyerang kesynagogan di Halle pada hari Yom Kippur, hari paling suci dalam agama Yahudi. Selepas gagal memecahkan pintu kesynagogan, beliau telah membunuh seorang pejalan kaki dan seorang lelaki di sebuah restoran makanan segera berhampiran.

Serangan yang disiarkan secara langsung oleh Balliet di internet itu telah mencetuskan kejutan di Jerman.

Dalam kes pengambilan tebusan itu, Mahkamah Negeri Stendal telah memindahkan perbicaraan ke bandar Magdeburg yang mempunyai dewan mahkamah berkeselamatan tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.