Pelajar New York bebas selepas 5 bulan ‘neraka’ di Dubai berikutan insiden di lapangan terbang: laporan

Seorang pelajar kolej New York berusia 21 tahun yang menghabiskan lima bulan yang “neraka” di Emiriah Arab Bersatu akibat insiden di lapangan terbang Dubai telah dibebaskan, menurut kumpulan pembelaan hak.

Elizabeth Polanco De Los Santos, pelajar Kolej Lehman di Bronx, ditahan pada bulan Julai dan dijatuhkan hukuman setahun selepas didakwa kerana didakwa menyerang dan menghina penyaring keselamatan lapangan terbang.

“Elizabeth menaiki penerbangan pulang ke New York lewat malam Selasa,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Detained in Dubai, sebuah organisasi yang menyediakan nasihat dan bantuan undang-undang kepada warga asing di Emiriah Arab Bersatu Radha Stirling berkata dalam satu kenyataan. “Berita bahawa hukumannya akan dikurangkan adalah penghujung yang menggembirakan kepada 5 bulan Elizabeth yang neraka di Dubai yang meninggalkannya terhina, berkecamuk dan keluar poket AS$50,000.”

Menurut Stirling, tuduhan terhadap De Los Santos adalah palsu, dan skim yang digunakan ke atas pelancong Amerika untuk memeras wang.

“Kes-kes profil tinggi baru-baru ini Elizabeth Polanco De Los Santos dan Tierra Allen berfungsi sebagai contoh media awam tentang apa yang berlaku di Dubai setiap hari,” kata Stirling. “Pihak pemerintah telah membelanjakan bilion untuk memasarkan sebuah bandar yang glamor kepada audiens antarabangsa, bergantung sepenuhnya kepada keluguan pelawat dan pelabur untuk membawa dolar masuk.”

“Pelancong adalah terdedah kepada tuduhan berniat jahat, palsu dan tidak berasas yang boleh meninggalkan mereka merana di penjara terkenal. Mereka terdedah kepada skim pemerasan seperti yang kita lihat daripada kakitangan lapangan terbang, ejen kereta sewaan, pemandu teksi dan sebagainya,” kata Stirling.

Pelajar berusia 21 tahun itu dalam perjalanan pulang ke New York dari lawatan ke Istanbul bersama seorang kawan apabila beliau transit 10 jam di Dubai pada 14 Julai, kata kumpulan itu. Semasa melalui pemeriksaan keselamatan, seorang pegawai keselamatan meminta pelajar itu, yang baru-baru ini menjalani pembedahan, untuk menanggalkan pembalut perubatan di sekitar pinggang, perut dan bahagian atas dadanya.

Apabila pihak keselamatan membenarkannya memakai balutan semula, dia memerlukan bantuan rakannya, tetapi menolak lengan salah seorang penyaring keselamatan, yang dianggap sebagai serangan, kata Stirling.

“Seorang hakim sebelum ini memerintahkan dia membayar denda sekitar AS$2,700, yang dia lakukan dan itu boleh menjadi pengakhirannya. Pegawai kastam tidak berpuas hati walau bagaimanapun. Mereka merayu hukuman itu dan memberitahu dia mereka mahu melihatnya dipenjarakan. Sifat dendam tuduhan adalah sebahagian besarnya didorong oleh kemungkinan bahawa mereka akan ditawarkan pampasan untuk menarik balik kes itu,” kata Stirling. “Kerajaan Dubai seharusnya melarang pekerja menerima bayaran pampasan kerana ia hanya menggalakkan pekerja membuat tuduhan palsu. Sistem keadilan Dubai secara rutin disalahgunakan untuk memeras mangsa dan sudah tiba masanya jabatan negeri AS mengemas kini amaran perjalanannya untuk mencerminkan amalan biasa ini.”

Stirling berkata walaupun dia “bersyukur” bahawa De Los Santos kembali ke AS, tetapi mencatatkan “pengalaman traumatik” yang dihadapi pelajar muda itu.

“Dia ditinggalkan dengan parut pengalaman yang tidak terbayang traumatiknya bagi seorang pelajar muda, dia kehilangan AS$50,000 yang tidak akan pernah digantikan. Selain itu, dia telah disabitkan atas dasar tuduhan semata-mata, dihukum setahun penjara, dikenakan denda dan diusir. Itu sendiri adalah satu keaiban,” kata Stirling.

Pada masa ini, nasihat Jabatan Negara memperingatkan rakyat Amerika untuk “meningkatkan kewaspadaan” disebabkan “ancaman serangan peluru berpandu atau drone dan keganasan.”

Jabatan Negara AS, dan Detained in Dubai tidak segera menjawab permintaan Digital untuk komen.