Pelaburan Kanada dalam kilang bateri EV dijangka pulang modal dalam 20 tahun, kata pengawas bajet

Kerajaan Kanada akan mendapat kembali pelaburannya dalam tempoh kira-kira 20 tahun untuk dua kilang bateri kenderaan elektrik (EV) yang dibina oleh Volkswagen dan Stellantis-LG Electric Solutions, menurut pengawas bajet negara pada hari Selasa.

“Kami menganggarkan bahawa hasil cukai kerajaan persekutuan dan wilayah yang dijana daripada kilang pembuatan bateri EV Stellantis-LGES dan Volkswagen dalam tempoh 2024 hingga 2043 akan sama dengan jumlah subsidi pengeluaran,” kata Pegawai Bajet Parlimen Yves Giroux.

“Analisis Pejabat Pegawai Bajet Parlimen yang dikeluarkan hari ini menunjukkan bahawa pelaburan Stellantis-LGES dan Volkswagen adalah perjanjian yang baik untuk rakyat Kanada, sektor auto dan pekerja kita,” kata Menteri Industri Kanada Francois-Philippe Champagne dalam kenyataan.

Kerajaan Persekutuan Kanada dan Ontario bersama-sama menyediakan insentif prestasi sehingga $11.3 bilion untuk Stellantis-LG Energy Solution dan C$13 bilion dalam kredit cukai pembuatan dan geran C$700 juta untuk menarik pengeluar Jerman itu.

Kanada, rumah kepada sektor perlombongan besar untuk mineral termasuk lithium, nikel dan kobalt, cuba merayu syarikat yang terlibat dalam semua peringkat rantaian bekalan EV ketika dunia berusaha untuk memotong pelepasan karbon.