Pekerja menyelamat mengeluarkan mayat 23 mangsa berikutan letupan kilang bahan letupan yang membawa maut di Thailand

(SeaPRwire) –   Pekerja menyelamat menjalankan tugas yang menyedihkan pada Khamis untuk mengumpulkan mayat 23 mangsa yang disangka berikutan letupan kilang bunga api yang membunuh.

Hanya bahagian rangka bangunan masih berdiri di tapak kilang yang musnah di ladang padi yang kosong di kawasan luar bandar Suphan Buri wilayah sehari selepas letupan itu.

Kerosakan tapak dan keadaan mayat menyukarkan untuk menentukan bilangan mangsa.

Ahli keluarga dan kawan-kawan mangsa berkumpul di sebuah kuil di mana mayat disimpan, untuk melaporkan orang yang hilang dan menyediakan sampel DNA untuk membantu mengenal pasti mayat, tetapi pegawai tempatan berpakaian seragam cuba menghalang wartawan bercakap dengan mereka. Beberapa yang berduka lantang menangis.

Timbalan Gabenor wilayah itu, Don Samitakestarin, berkata jumlah kematian ialah 23 dan dijangka tidak akan meningkat. Ketua Polis Kebangsaan Torsak Sukvimol, yang bepergian ke Suphan Buri untuk menyelia, berkata 22 mayat telah dijumpai dan satu lagi orang dianggap hilang tetapi disangka mati.

Punca letupan belum ditentukan.

“Tiada penyelamat sama sekali dari tapak itu, jadi tiada saksi mata untuk memberitahu kami apa yang berlaku,” kata Torsak. “Kami hanya boleh menggunakan sains forensik untuk mencari punca.”

Don berkata ia akan mengambil masa untuk menyiasat punca kerana tiada penyelamat untuk memberitahu apa yang berlaku. Beliau berkata kawasan itu ditutup kerana pegawai belum selesai membersihkan bahan berbahaya.

Kilang itu memasarkan bunga api kecil untuk menakut-nakutkan burung, amalan biasa untuk petani untuk melindungi tanaman mereka. Produknya kelihatan seperti apa yang kadang-kadang dipanggil bom ceri, tetapi tidak kelihatan bahawa kilang itu tidak mengeluarkan bunga api untuk hiburan, yang akan tinggi permintaannya untuk menyambut Tahun Baru Cina bulan depan.

Don berkata kilang itu telah memenuhi keperluan untuk beroperasi secara sah. Ia mengalami letupan awal pada November 2022 yang membunuh seorang dan mencederakan tiga orang lain dengan serius, tetapi Don berkata tiada peraturan yang boleh mencegahnya mendapatkan lesen baru.

“Pengoperasian perniagaan ini mematuhi semua peraturan dari Kementerian Dalam Negeri, jadi kami terpaksa memberikan lesen kepadanya,” katanya.

Mayat mangsa dibawa ke Wat Rong Chang, sebuah kuil Buddha di ibu kota wilayah, Mueang Suphan Buri, di mana mereka disimpan di trak peti sejuk menunggu pengesahan identiti mereka.

Kerajaan akan membayar pampasan maksimum $8,400 setiap isi rumah yang terjejas, kata Don

Enam belas wanita dan tujuh lelaki yang disangka mati dalam letupan itu termasuk pekerja dan isteri serta anak pemilik kilang, kata Don.

Letupan di gudang bunga api di selatan Thailand pada Julai lalu membunuh 10 orang dan mencederakan lebih 100 orang sambil merosakkan kira-kira 100 rumah dalam radius 1,640 kaki gudang. Gabenor wilayah itu berkata percikan daripada kerja las logam kemungkinan menyala api bunga api di gudang dan menyebabkan letupan.

Timbalan Perdana Menteri Somsak Thepsutin, yang juga datang ke Suphan Buri, berkata Perdana Menteri Srettha Thavisin, yang berada di Switzerland menghadiri Forum Ekonomi Sedunia, akan diberi maklumat minggu depan dalam mesyuarat Kabinet mengenai cara untuk memperbaiki kerjasama antara agensi yang lemah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.