Pekerja menemui 8 mumi dan objek pra-Inca semasa meluaskan rangkaian gas di Peru

Pekerja yang memasang talian gas baharu di luar Lima, Peru menemui lapan mumi dan objek yang bertarikh ke zaman pra-Inca minggu lepas.

Seperti bawang dengan beberapa lapisan, wilayah ibu kota Peru mempunyai lapisan sejarah yang kadang-kadang terdedah apabila memasang infrastruktur baharu.

Minggu lepas, pekerja talian gas ketika pemasangan talian baharu menemui lapan bungkusan pengebumian pra-Inca.

“Kami sedang memulihkan helai-helai sejarah Lima yang hilang yang hanya tersembunyi di bawah landasan dan jalan-jalan,” kata Jesus Bahamonde, seorang ahli arkeologi di Calidda, syarikat yang mengagihkan gas asli di bandar 10 juta penduduk, memberitahu Associated Press pada hari Jumaat.

Dalam 19 tahun kebelakangan ini, syarikat telah menjalankan penggalian untuk menaik taraf dan memperluaskan sistem talian gas mereka. Dalam proses itu, krew menemui lebih 1,900 penemuan arkeologi, termasuk tekstil, tembikar dan mumi, yang kebanyakannya berkaitan dengan tapak pengebumian di tanah rata.

Lebih 400 tapak arkeologi yang lebih besar daripada tapak pengebumian juga telah digali di seluruh lanskap bandar.

Bangunan adobe di atas bukit dan dianggap sebagai tempat suci dikenali sebagai “huacas” dalam bahasa Quechua asli.

Bagi kawasan yang diduduki lebih 10,000 tahun oleh budaya pra-Inca, Empayar Inca dan budaya yang diperkenalkan oleh conquistador Sepanyol bermula pada 1535, bilangan penemuan tidak menghairankan.

Penemuan minggu lepas termasuk bungkusan lelaki kuno dalam kedudukan duduk, dibalut dengan kain kapas dan diikat dengan tali anyaman liana dalam parit hampir satu kaki di bawah permukaan.

Ahli arkeologi Calidda percaya bungkusan itu adalah dari budaya pra-Inca yang dipanggil Ichma, yang berkembang pada 1100 M dan merebak melalui lembah sehingga menjadi sebahagian Empayar Inca pada akhir abad ke-15.

Salah seorang ahli arkeologi, Roberto Quispe yang bekerja di parit berkata bungkusan pengebumian yang ditemui boleh memuatkan lebih kurang dua orang dewasa dan enam remaja.

Kesemua lapan tapak pengebumian dijumpai berdekatan restoran ayam panggang dan jalan menuju ke stesen kuasa nuklear tunggal negara itu.

Beberapa penemuan lain yang ditemui sepanjang tahun adalah lebih baru-baru ini. Sebagai contoh, Quispe sedang bekerja di kejiranan La Flor pada 2018 apabila dia dan ahli arkeologi lain menemui peti mati kayu dengan tiga imigran Cina yang dikebumikan di sana pada abad ke-19.

Mayat Cina dijumpai bersebelahan dengan paip menghisap candu, rokok buatan tangan, kasut, kad mainan Cina, duit perak Peru bertarikh 1898 dan sijil penamat bertarikh 1875.

“Apabila orang Sepanyol tiba pada abad ke-16, mereka mendapati seluruh penduduk tinggal di tiga lembah yang kini menduduki Lima … apa yang kita ada ialah sejenis kesinambungan sejarah,” kata Bahamonde.