Pejabat Putih kata warganegara AS diberitahu untuk tidak bepergian ke Haiti, tetapi orang Amerika mendakwa lapangan terbang dan kedutaan kekal terbuka

(SeaPRwire) –   Penghantaran warganegara Amerika Syarikat dari Haiti masih berterusan, dengan kira-kira 1,000 orang Amerika yang cuba melarikan diri daripada keganasan geng yang teruk, walaupun ramai yang mempersoalkan mengapa pentadbiran tidak bergerak lebih awal untuk mengevakuasi warganegara Amerika.

Lapangan Terbang Antarabangsa Toussaint Louverture di Port-au-Prince telah diambil alih oleh geng bersenjata pada 4 Mac selepas mereka membebaskan beribu-ribu banduan yang ditahan, kebanyakannya adalah ahli geng.

Siri kejadian bencana itu berlaku ketika beliau pergi cuba menjamin perjanjian keselamatan dengan Kenya yang akan memastikan penempatan tepat masa 1,000 pegawai polis ke Haiti untuk membantu meredakan keganasan geng.

Ramai yang mempersoalkan mengapa pentadbiran Biden tidak bertindak lebih awal untuk memastikan pengevakuasian selamat warganegara Amerika yang terperangkap dalam situasi yang semakin merosot dengan pesat.

“Saya fikir penting untuk diambil perhatian bahawa kami telah mempunyai notis ‘jangan bepergian’ dan amaran maklumat ke Haiti sejak 2020 kerana ketidakstabilan berterusan yang disebabkan oleh geng,” kata Kirby kepada wartawan. “Dan kami telah menekankan bahawa kerajaan Amerika Syarikat tidak dapat menjamin semua warganegara Amerika akan dievakuasi berikutan situasi berbahaya di tanah.”

“Itu dipersembahkan, kami telah memaklumkan warganegara Amerika yang didaftarkan dengan Jabatan Negara bahawa kami sedang meneliti pelbagai pilihan untuk membantu mereka meninggalkan Port-au-Prince dan juga dari Cap-Haïtien,” tambah beliau.

Warga Haiti dan Amerika terperangkap di Port-au-Prince berikutan pengambilalihan geng. Kini geng dipercayai menguasai tidak hanya 80% bandar, tetapi juga jalan raya dan lebuh raya yang mempunyai titik akses keluar masuk ibu kota, Digital dimaklumkan oleh sumber di Port-au-Prince.

Penerbangan untuk warganegara Amerika pada Rabu dari ibu kota ke Republik Dominika, di mana warganegara akan bertanggungjawab menguruskan pengangkutan sendiri ke Amerika Syarikat atau tempat lain. Sebanyak 30 warganegara Amerika lagi dievakuasi pada Khamis, menurut Jabatan Negara.

Misi Amerika Miriam Cinotti, 65, yang telah bepergian bolak-balik ke Haiti selama lebih satu dekad untuk memberikan bantuan, mempersoalkan hujah pentadbiran Biden minggu ini bahawa warganegara Amerika telah dimaklumkan untuk tidak berada di Haiti.

“Saya warganegara Amerika dan Amerika seharusnya prihatin di mana saya berada dan datang menjemput saya tidak kira apa sekalipun. Anda mempunyai kedutaan di sini. Anda mempunyai pesawat terbang ke sini. Jika ia begitu teruk, jangan benarkan mereka datang,” dakwa Cinotti. “Tetapi jangan buat begitu, kerana orang ini memerlukan kami.

“Untuk seseorang mengatakan, baiklah saya sepatutnya tidak berada di sini,” kata Cinotti, merujuk kepada Amaran Perjalanan Tahap 4. “Baiklah, ya saya sepatutnya berada di sini.”

Cinotti, yang terperangkap di kawasan terpencil di selatan Haiti selama berminggu-minggu, menerangkan cabaran logistik yang dihadapinya apabila cuba mengevakuasi negara sebelum akhirnya dievakuasi oleh kumpulan penyelamat veteran Project Dynamo.

“Biasanya, di mana Project Dynamo bekerja terdapat warganegara Amerika yang ditinggalkan kerana kedutaan dievakuasi, kedutaan ditutup, dan secara kesannya tiada kedutaan,” kata Bryan Stern, yang mengetuai Project Dynamo.

“Itu tidak kes di sini di Haiti. Terdapat beberapa ratus Marin dan beratus-ratus kakitangan Jabatan Negara dan semua jenis orang duduk di kedutaan pada masa ini.”

Stern menunjukkan bahawa organisasi mereka benar-benar bermula dengan bantuan pengevakuasian semasa keadaan darurat di Afghanistan selepas kedutaan Amerika Syarikat ditutup dan warganegara Amerika terperangkap di seluruh negara.

Project Dynamo juga membantu pengevakuasian di Sudan dan Ukraine, di mana kedutaan Amerika Syarikat ditutup sementara berikutan pencerobohan Rusia.

“Ini bukan kes itu,” katanya. “Terdapat banyak warganegara Amerika dengan banyak senjata duduk di kedutaan pada masa ini, dan arahan mereka adalah ‘Jangan datang ke sini.’

“Ini adalah perbezaan asas dari perspektif kewarganegaraan,” Stern terus. “Ya, ia telah menjadi Tahap 4 untuk masa yang lama dan ya, Jabatan Negara mengatakan untuk meninggalkan. Tetapi realitinya lapangan terbang masih dibuka, syarikat penerbangan Amerika masih datang ke sini dan, seperti yang kita lihat, kedutaan masih wujud, ia tidak ditutup.

“Dan tetapi masih terdapat warganegara Amerika dalam kesulitan dan terperangkap. Ini adalah nuans yang penting berbanding tempat lain yang telah kami kerjakan,” kata Stern.

Kedutaan di Haiti telah memberitahu warganegara Amerika yang ingin meninggalkan untuk melengkapkan borang soalan supaya Jabatan Negara boleh mengatur pengevakuasian mereka.

Kumpulan lain seperti Project Dynamo dan Yayasan Jack Brewer juga mengatur pengevakuasian dari Port-au-Prince dan kawasan lain di Haiti.

“Ia masih merupakan persekitaran mencabar,” kata Kirby kepada wartawan, menunjukkan bahawa pentadbiran Biden sedang mengawasi peristiwa di Haiti “dengan rapat.”

“Kekerasan terus meningkat, bukannya berkurangan, begitu juga ketidakstabilan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.