Peguam Tunisia mogok bagi membantah dakwaan penyeksaan rakan sekerja yang ditahan

(SeaPRwire) –   Peguam mengambil jalan raya pada Khamis untuk memprotes siri penangkapan baru-baru ini yang telah menggoncang negara sepanjang minggu lepas dan mencetuskan kemarahan antarabangsa.

Demonstrasi di ibu negara Afrika Utara itu datang beberapa hari selepas dua peguam ditangkap – satu ditarik dengan kasar dari ibu pejabat persatuan peguam dan yang lain perlu dibawa ke hospital selepas mengalami kecederaan ketika ditangkap oleh pasukan keselamatan.

Kedua-duanya didakwa melanggar statut jenayah siber yang melarang berita palsu yang semakin digunakan oleh pihak berkuasa untuk menargetkan pengkritik.

Persatuan Peguam Kebangsaan menyeru mogok serata negara pada Isnin dan menganjurkan “hari kemarahan” pada Khamis yang merangkumi protes dan hari mogok kedua.

Bersama-sama aktivis dan kumpulan masyarakat madani, mereka berkumpul di hadapan berteriak untuk kebebasan, menyokong rakan sejawat mereka dan menentang apa yang mereka panggil “negara polis”.

“Kami menuntut permintaan maaf daripada pihak berkuasa atas kesilapan besar yang dilakukan,” Presiden Persatuan Peguam Hatem Mziou berkata, merujuk kepada dua penangkapan itu.

“Kami berjuang untuk iklim demokratik dan menghormati kebebasan,” tambah Mziou, mengancam tindakan lanjut jika pihak berkuasa tidak menukar arah.

Protes mengenai hak awam telah menjadi rutin sejak Presiden Kais Saied membekukan parlimen Tunisia, menyatukan kuasanya sendiri dan memecat menteri-menteri kanan pada Julai 2021. Tetapi kelajuan dan bilangan penangkapan minggu ini – peguam serta jururport dan aktivis terkenal – telah menandakan fasa baru dalam serangan beliau terhadap pengkritik.

Persatuan Peguam menyatakan dalam kenyataan bahawa Mehdi Zaghrouba, salah seorang peguam yang ditangkap, telah disiksa dan hilang kesedaran selepas ditangkap, meninggalkan kecederaan kelihatan di seluruh tubuhnya.

menafikan Zaghrouba telah disiksa dan berkata bahawa penangkapan itu telah dilaksanakan secara sah dan tanpa masalah.

“Mendakwa penyiksaan adalah cara mengelakkan keadilan” jurucakap Kementerian Dalam Negeri Faker Bouzghaya berkata kepada stesen radio IFM, stesen di mana seorang wartawan juga ditangkap minggu ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.