Peguam hak asasi manusia dihantar pulang ke China oleh pegawai Laos

Seorang peguam hak asasi manusia yang ditangkap di negara jiran Laos telah dihantar kembali ke China, kata peguambelanya, walaupun rayuan daripada kumpulan hak asasi dan pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk pembebasannya.

Lu Siwei telah dilucutkan lesen guaman beliau kerana mengambil kes sensitif dan melarikan diri dari China apabila ditangkap di negara Asia Tenggara pada awal musim panas. Menurut Lithnarong Pholsena, peguam bela Lu, pegawai di penjara di mana Lu ditahan berkata pada Khamis bahawa polis China membawa Lu dan dua bas penuh warganegara China lain yang ditahan di Laos kembali ke China awal minggu ini.

Bob Fu, seorang aktivis Kristian berpangkalan di Texas yang membantu Lu, berkata Laos telah melanggar undang-undang antarabangsa dengan menghantar Lu kembali ke China, di mana ahli keluarga dan aktivis bimbang beliau mungkin berisiko dipenjarakan dan disiksa.

“Kami gagal,” kata Fu. “Ia memalukan komuniti hak asasi antarabangsa.”

Lu mempunyai sejarah mengambil kes sensitif, dan bergerak di perairan rumit dan kabur mempertahankan orang yang dianggap menjadi sasaran pihak berkuasa.

Gerakan hak undang-undang yang baru muncul di China telah disasarkan dengan berat di bawah pimpinan Xi Jinping. Pada 2015, ratusan aktivis dan peguam hak telah ditangkap dalam apa yang kemudian dikenali sebagai Pembersihan 709, dinamakan sempena 9 Julai, hari ia dilancarkan.

Lu, seorang peguam insurans mengikut profesion, mempertahankan beberapa orang yang ditahan, termasuk peguam hak dan pengkritik Xi, Yu Wensheng.

Pada 2021, lesen undang-undang Lu telah dilucutkan selepas mewakili seorang aktivis pro-demokrasi Hong Kong yang cuba melarikan diri ke Taiwan. Kemudian pada tahun itu, Lu mendapati beliau dilarang meninggalkan China apabila cuba menghadiri program felo melawat di Amerika Syarikat.

Selama lebih setahun, Lu telah dipisahkan daripada isteri dan anak perempuannya, yang kedua-duanya menetap semula di Amerika Syarikat pada 2022. Beliau melarikan diri dari China pada akhir Julai, melintasi ke Vietnam dan kemudian ke Laos. Beliau ditangkap oleh polis Laos ketika menaiki kereta api ke Thailand, di mana beliau merancang untuk menaiki penerbangan ke Amerika Syarikat untuk menyertai isteri dan anak perempuannya.

Lu didakwa memasuki Laos dengan visa palsu, kata peguam bela Lu Pholsena, merujuk dokumen yang diterimanya daripada pendakwa raya Laos. Tetapi Fu, aktivis yang membantu Lu, mempertikaikan dakwaan itu, dengan mengatakan visa itu sah dan menghantar imej visa Lu kepada AP untuk menyokong tuntutannya.

Pada Ogos, 68 kumpulan hak telah mengeluarkan kenyataan bersama yang menyuarakan kebimbangan terhadap penangkapan itu. Beijing telah mempertingkatkan usaha mengejar para pembangkang dan kumpulan rentan di luar negara, menurut kenyataan itu, dan mereka yang ditangkap sering lenyap selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Sekumpulan pakar PBB menyeru Laos untuk membebaskan Lu.

“Sungguh menjijikkan bahawa pembela hak asasi manusia yang bekerja secara aman untuk mempromosikan, mempertahankan atau melindungi hak orang lain, sedang dianiaya walaupun ketika melarikan diri,” kata pakar PBB pada masa itu.

Pada Isnin, polis China secara rasmi meminta Lu dihantar kembali ke China, dengan mengatakan beliau disyaki melintasi sempadan negara secara haram, menurut Pholsena dan dokumen ekstradisi yang dipaparkan dalam talian. Tidak lama selepas itu, Lu dibawa kembali ke China, kata peguam belanya.

Isteri Lu, Zhang Chunxiao, enggan memberi komen apabila dihubungi oleh AP, dengan berkata beliau tidak mempunyai kekuatan untuk membuat kenyataan serta-merta.

Kementerian Luar China tidak segera memberi respons kepada permintaan komen. Nombor yang disenaraikan untuk kementerian luar Laos tidak dijawab, sementara kedutaan Laos di Beijing tidak segera memberi respons kepada permintaan e-mel untuk komen.

Isteri Zhang berkata bahawa semasa di China, Lu diawasi tetapi tidak disiasat atau didakwa dengan jenayah.

Para pembangkang yang melarikan diri daripada negara China telah melaporkan gangguan di tempat lain di Asia Tenggara. Dalam kes baru-baru ini di Thailand, ancaman bom dibuat di bawah nama seorang pembangkang China dan ibunya.