Pegawai tinggi Ukraine beri bayangan sidang kemuncak keamanan yang berpotensi diadakan dengan Rusia

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan Ukraine menyatakan Rusia mungkin akan dijemput menyertai puncak keamanan mengenai Ukraine dengan terma-terma Ukraine.

Andriy Yermak, ketua staf kepada Volodymyr Zelenskyy membuat kenyataan itu semasa sidang akhbar pada Ahad. Ukraine sudah menyertai puncak untuk membincangkan visi keamanan di Switzerland, walaupun Rusia tidak akan hadir.

“Terdapat kemungkinan di mana kita bersama menjemput wakil-wakil Rusia, di mana mereka akan dikemukakan rancangan jika siapa yang mewakili negara penyerang pada masa itu mahu benar-benar mengakhiri perang ini dan kembali ke keamanan yang adil,” kata Yermak pada Ahad.

Zelenskyy sebelum ini mencadangkan perjanjian keamanan pada akhir 2022. Perjanjian itu memanggil penarikan segera tentera Rusia dari Ukraine serta pemulihan sempadan pra-perang.

Rusia menolak cadangan itu dengan serta-merta, dan kedua-dua negara tidak pernah berhubung secara langsung dalam perbincangan.

Berita itu datang ketika pertahanan Ukraine goyah, membenarkan kemajuan besar Rusia untuk kali pertama dalam beberapa bulan.

Pegawai Ukraine menyalahkan masalah mereka kepada kekurangan dana berterusan dari Amerika Syarikat. Ahli Republikan Kongres telah menghalang perbelanjaan lanjut untuk Ukraine tahun ini.

Pakar berkata kepada Foundation for Defense of Democracies (FDD)’s Russia program bahawa perang itu akan berterusan ke tahun 2024.

“Bagi Ukraine, tahun ini sukar, disebabkan oleh, dan dalam kes pertama disebabkan sebahagiannya oleh kelewatan bantuan Amerika Syarikat, ia adalah tahun yang mencabar,” kata John Hardie, timbalan pengarah program Rusia FDD kepada Digital.

“Ia sentiasa akan menjadi tahun yang sukar tidak kira apa yang berlaku dengan bantuan Amerika Syarikat. Kelewatan kongres hanya memperburuknya. Jadi, saya fikir bagi Ukraine awal tahun ini, mereka akan cuba bertahan dengan gigi dan cuba melaluinya ke tahun 2025, apabila – jika kita meletakkan kepingan di tempat tahun ini – saya fikir Ukraine boleh mendapat kelebihan semula.

Putin pada Jumaat berjanji untuk terus memperkukuh kuasa tentera Rusia, termasuk – sekali lagi – keupayaan nuklearnya, yang dia janjikan akan kekal dalam keadaan moden dan baik, mengikut Reuters.

Peter Aitken dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.