Pegawai tinggi Iran gesa Israel diusir dari persidangan hak wanita PBB

(SeaPRwire) –   Seorang pada Isnin mendesak supaya Israel dikeluarkan daripada Suruhanjaya Keadaan Wanita Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN) kerana serangan berterusan di Jalur Gaza.

Berucap di persidangan tahunan ke-68 suruhanjaya itu, Naib Presiden Iran bagi Wanita dan Hal Ehwal Keluarga Ensieh Khazali mengkritik tindak balas terhadap pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober, apabila militan Hamas menyerbu ke Israel, membunuh 1,200 orang awam, dan mencederakan beratus-ratus lagi.

Khazali merujuk kepada angka-angka daripada Kementerian Kesihatan Hamas di Gaza yang menyatakan Israel telah membunuh lebih daripada 30,000 orang sejak 7 Oktober. Beliau mendakwa tindakan Israel itu membentuk “genosid”.

“Bagi pihak wanita-wanita kuat Iran, dan bersuara satu dengan wanita-wanita tenteram dan perjuangan, saya desak penarikan balik keahlian rejim Israel ke suruhanjaya ini,” katanya.

Khazali kemudian beralih kepada status wanita di Iran. Beliau mendakwa Iran telah membuat “kemajuan pesat” sejak Revolusi Islam 1979, apabila pemerintahan monarki berpuluh tahun Shah Mohammad Reza Pahlavi digulingkan, membawa kepada pembentukan Republik Islam Iran. Antara perubahan yang dilaksanakan adalah mewajibkan wanita memakai tudung di tempat awam.

Sebagai bukti “kemajuan” ini, Khazali merujuk kepada kadar kematian bayi yang rendah, penjagaan kesihatan percuma, dan pertumbuhan “keadilan jantina”.

Komentarnya datang selepas negara itu menghadapi kritikan antarabangsa atas tindakan keras terhadap protes yang meletus sebagai tindak balas kematian Masha Amini pada September 2022. Wanita berusia 22 tahun itu ditahan kerana gagal mematuhi undang-undang Iran yang mewajibkan wanita menutup kepala mereka dan meninggal dunia ketika dalam tahanan polis moral negara itu.

Toby Dershowitz, Pengarah Pengurus FDD Action, berkata PBB perlu menimbang semula siapa yang muncul di pentasnya jika mahu diambil serius sebagai badan “berkuasa untuk memperbaiki kehidupan wanita dan gadis di seluruh dunia”.

“Pada masa di mana wanita di Republik Islam menghadapi hukuman keras kerana menari di tempat awam, menghadiri acara sukan di stadium, atau berpakaian mengikut kehendak mereka, memberikan platform kepada Puan Khazali, yang menggunakannya untuk mengalih perhatian daripada pelanggaran hak asasi wanita kerajaannya yang meluas, membuatkan persidangan itu menjadi bahan ketawaan,” katanya.

Rakan sekerjanya, Felo Kanan FDD Behnam Ben Taleblu, berkata tempat terakhir Republik Islam patut berada ialah mesyuarat di Bandar Raya New York di Suruhanjaya Keadaan Wanita.

“Memberi visa kepada pegawai rejim seperti Khazali, yang mempromosikan propaganda rejim tentang tudung, protes Mahsa Amini, dan pemisahan jantina yang wujud dalam undang-undang Iran, adalah sasaran sendiri bagi Amerika Syarikat, terutamanya apabila Washington mendakwa berdiri bersama wanita, pembangkang dan pemrotes Iran,” katanya.

Digital telah menghubungi pejabat akhbar PBB untuk tindak balas.

Kehadiran Khazali mencetuskan kemarahan di kalangan pengkritik Republik Islam. Bersatu Lawan Nuklear Iran (UANI) telah menyeru Kementerian Luar Negeri untuk menarik balik visa Khazali ke AS.

Dalam kenyataan, kumpulan itu mendakwa Khazali adalah “penyumbang utama kepada pelanggaran hak asasi wanita di Iran” dan “penyokong perkahwinan kanak-kanak.”

Kumpulan itu merujuk kepada laporan Majlis Hak Asasi Manusia PBB yang mendapati kes-kes wanita dan gadis di Iran yang ditakuti merogol dan bentuk keganasan seksual yang lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.