Pegawai Tinggi China melawat Korea Utara untuk membincangkan peningkatan kerjasama dalam mesyuarat tertinggi selepas beberapa tahun

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai tinggi China tiba di Korea Utara dan membincangkan bagaimana untuk meningkatkan kerjasama mereka, media negara Korea Utara melaporkan Jumaat, dalam pertemuan peringkat tertinggi mereka selama kira-kira lima tahun.

Zhao Leji, yang merupakan pengerusi Majlis Rakyat Negara China dan dianggap sebagai pegawai ketiga dalam Parti Komunis pemerintah, tiba di Korea Utara pada Khamis. sebelumnya berkata beliau akan tinggal di Korea Utara sehingga Sabtu.

Zhao bertemu rakan sejawatannya dari Korea Utara Choe Ryong Hae lebih awal Khamis dan membincangkan bagaimana untuk mempromosikan pertukaran dan kerjasama di semua bidang seperti politik, ekonomi dan budaya, lapor berita rasmi Korea Pusat Agensi berita (KCNA).

Kedua-dua juga menukar pandangan mengenai isu-isu serantau dan antarabangsa tertentu yang menjadi kebimbangan bersama, kata KCNA.

Zhao adalah salah satu daripada tujuh ahli Jawatankuasa Berdiri Politburo, badan kepimpinan tertinggi Parti Komunis diketuai oleh pemimpin China Xi Jinping. Lawatan Zhao ke Korea Utara ditandakan pertukaran bilateral melibatkan ahli Jawatankuasa Berdiri Politburo China sejak wabak coronavirus bermula. Pada 2019, kedua-dua negara mengadakan dua pertemuan kemuncak antara Xi dan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un.

Pemerhati mengatakan Korea Utara dan China dijangka akan mengadakan beberapa pertukaran tahun ini untuk menandakan ulang tahun ke-75 sejak mereka menubuhkan hubungan diplomatik.

Korea Utara telah berusaha untuk meningkatkan kedudukannya di hadapan kebuntuan dengan Amerika Syarikat dan Korea Selatan mengenai program nuklear maju Korea Utara.

China, pemberi bantuan terbesar Korea Utara, dipercayai telah lama memberikan bantuan tersembunyi kepada Korea Utara yang melanggar sanksi antarabangsa.

Kim pergi ke Rusia pada September untuk kemuncak dengan Presiden Rusia Vladimir Putin. Amerika Syarikat, Korea Selatan dan yang lain menuduh Korea Utara menyediakan senjata konvensional untuk perang Rusia di Ukraine sebagai balasan untuk teknologi senjata maju dan sokongan lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.