Pegawai Pertahanan AS mengatakan serangan berskala besar lebih lanjut dilakukan terhadap pasukan Houthi

(SeaPRwire) –   pegawai berkata kapal dan pesawat peperangan AS dan UK telah melakukan serangan besar-besaran terhadap kawasan yang dikawal Houthi di Yemen pada Isnin.

Banyak mengalami letupan besar yang merupakan akibat serangan udara.

Seorang pegawai AS memberitahu salah satu sasaran Houthi yang diserang oleh amunisi AS dan Britain termasuk Pangkalan Udara Al Dailami bersama-sama dengan tapak pelancar peluru berpandu dan kemudahan penyimpanan senjata peluru berpandu dan drone.

Ini adalah serangan bersama kedua AS-UK dari udara dan laut sejak 11 Januari.

Serangan itu terdiri daripada peluru berpandu Tomahawk yang dilancarkan dari kapal perang AS, serta pesawat pejuang F-18 dari USS Dwight D. Eisenhower .

UK dan AS telah melakukan serangan ke atas kurang daripada 10 sasaran Houthi, menurut pegawai pertahanan.

Terdapat sekurang-kurangnya 151 serangan terhadap pasukan AS di rantau ini.

Ini adalah cerita sedang berkembang. Sila semak semula untuk maklumat lanjut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.