Pegawai Mexico menghadapi kecaman kerana sumber yang ditumpukan ke dalam mencari orang hilang yang didakwa ‘palsu’

(SeaPRwire) –   kerajaan menumpuk sumber untuk mengesan apa yang disarankan sebagai “palsu” orang hilang — kes yang dilaporkan oleh lawan politik untuk memalukan kerajaan, atau orang diculik yang pulang ke rumah tetapi tidak memaklumkan pihak berkuasa.

Walau bagaimanapun, pegawai tidak membuat usaha yang signifikan untuk mencari orang sebenar yang hilang, membangkitkan kemarahan keluarga lebih 113,000 “hilang” Mexico.

Mereka marah bahawa Presiden Andrés Manuel López’s pentadbiran telah menghabiskan hampir setahun, banyak wang dan ribuan jam kerja menyisih database untuk melihat sama ada seseorang yang dilaporkan hilang itu telah memohon pinjaman, , mendaftar untuk mengundi atau mendapat suntikan demam burung.

López Obrador menyatakan minggu lepas beliau mengharapkan untuk mengeluarkan keputusan separa pertama kiraan semula segera. Mendakwa angka orang hilang — naik kira-kira 47,000 sejak beliau mengambil alih pada 2018 — telah diperbesarkan untuk membuatnya kelihatan buruk, beliau berkata, “Kami pergi rumah ke rumah kerana kami telah mendapati banyak orang yang dilaporkan hilang.”

Tetapi kerajaan tidak repot-repot untuk melakukan pencarian paling asas untuk puluhan ribu yang benar-benar hilang, atau untuk mengenal pasti kira-kira 50,000 mayat tidak dikenal pasti yang bertimbun di rumah mayat dan kubur miskin atau fragmen tulang yang dijumpai di liang lahad besar-besaran dan tempat pembakaran mayat sementara.

“Ia bukan seperti mereka prihatin untuk mangsa,” kata Hector Flores, anak lelakinya hilang pada 2021. “Mereka berminat mengurangkan lebih lanjut bilangan orang hilang.”

Flores telah menghabiskan dua tahun yang menyakitkan sejak kehilangan anaknya memimpin salah satu daripada puluhan kumpulan pencarian sukarela yang terdiri daripada ahli keluarga yang melakukan kerja siasatan yang sering menjijikkan, berbahaya yang pihak berkuasa tidak akan lakukan.

López Obrador melihat politik di sebalik peningkatan bilangan “hilang.” Beliau berbangga tentang penurunan kecil dalam pembunuhan Mexico, tetapi pengkritik menunjuk pada peningkatan besar dalam bilangan orang yang hilang.

Jacobo Dayan, pakar undang-undang antarabangsa di Universiti Kebangsaan Autonomi Mexico, bersetuju bahawa “ada manipulasi angka untuk sebab-sebab politik,” tetapi menyarankan ia dilakukan oleh pihak berkuasa.

Daripada angka-angka diperbesarkan, Dayan berkata, “mereka sangat di bawah anggaran … terdapat pejabat pendakwa raya yang tidak mengemaskini angka-angka mereka selama berbulan-bulan.” Beliau berkata, pemigrant, yang kerap dibunuh di Mexico, sangat di bawah anggaran dalam angka rasmi.

Adrian LeBaron, bapa seorang wanita yang menjadi sembilan warganegara Amerika Syarikat yang dibunuh dalam serangan kartel dadah di negeri sempadan utara Sonora empat tahun lalu, menyatakan kerajaan secara sistematik mengurangkan kedua-dua pembunuhan dan kehilangan.

LeBaron mengemukakan aduan undang-undang Rabu menuduh pegawai Mexico gagal melaporkan bilangan sebenar yang mati. Penyiasat di Sonora mengemukakan laporan pada hari serangan 2019 menyatakan jumlah hanya lima orang yang terbunuh pada hari itu di seluruh negeri.

Merujuk kepada banci kerajaan tentang orang hilang, LeBaron berkata, “Mereka cuba untuk menghilangkan yang hilang.”

López Obrador menyatakan beliau mengarahkan pencarian setahun untuk “palsu” hilang kerana angka-angka itu diperbesarkan oleh lawan-lawannya.

“Kita akan menunjukkan bahawa pendaftaran seperti yang wujud telah disalahuruskan. Ia bukan hanya ketidakefisyenan; ada usaha sedar untuk merosakkan pentadbiran saya,” katanya pada 13 Nov.

López Obrador menuduh kumpulan hak asasi manusia, bekas pengarah sendiri suruhanjaya carian kerajaan, dan bahkan Pertubuhan Negara-Negara Amerika.

Presiden juga mendakwa bahawa agensi-agensi baru yang ditubuhkan semasa tempoh beliau, seperti Suruhanjaya Carian Kebangsaan, menggalakkan lebih ramai orang untuk datang ke hadapan dan melaporkan kes, yang menanggung sebahagian daripada peningkatan semasa tempoh beliau.

Karla Quintana, yang López Obrador melantik untuk memimpin Suruhanjaya Carian, berkata bahawa “orang mungkin lebih yakin untuk melaporkan kehilangan” kerana agensi-agensi baru.

Tetapi Quintana, yang meletak jawatan pada Ogos, juga berkata presiden baru banci terutamanya bertujuan untuk mengurangkan bilangan mangsa.

Tiada yang meragui usaha presiden akan mendedahkan orang yang benar-benar tidak hilang, tetapi kes masih tersenarai dalam buku.

Memandangkan perhatian dan usaha yang sedikit daripada pendakwa dan polis memberikan kes orang hilang, sesetengah orang yang pulang hidup tidak melihat keutamaan untuk berhubung dengan pihak berkuasa yang tidak pernah mencari mereka pada mulanya. Yang lain mungkin telah dibebaskan oleh kartel atau penculik dengan amaran untuk tidak berhubung dengan pegawai.

Takut kumpulan jenayah hampir pasti menghalang bilangan besar orang daripada melaporkan ahli keluarga mereka hilang.

Di Mexico barat, paderi sebuah bandar dikuasai kartel — yang meminta untuk tidak disebut nama kerana keselamatan — menceritakan bagaimana beliau menyampaikan kepada ketua kartel tempatan aduan seorang ibu tempatan anak lelakinya diculik oleh kumpulan beberapa tahun lalu.

Jawapan ketua kartel adalah mudah: “Katakan padanya jangan mencari,” paderi mengingat. Datang dari ketua kumpulan, itu boleh kedengaran seperti perintah atau ancaman di banyak bahagian Mexico.

Ketidakminatan pihak berkuasa jelas bagi banyak orang. Terdapat begitu banyak liang lahad samaran dan tapak pembuangan mayat di seluruh Mexico sehingga anjing kadang-kadang menggali mayat sebelum pegawai.

Ketidakcekapan rasmi juga memainkan peranan.

Braulio Caballero berusia 14 tahun ketika tercedera parah oleh kenderaan laju di luar stesen metro Mexico City pada 2016. Pegawai tidak mengenal pasti budak lelaki, jadi ibu bapa tidak dimaklumkan.

Pasangan yang sedih menyoal pendagang jalanan dan pemandu teksi dan menggantung pos pencarian. Peguam keluarga David Peña berkata pihak berkuasa bandar memberitahu ibu bapa mereka tidak mempunyai kakitangan yang tersedia untuk membantu dalam pencarian, atau bahkan meletakkan risalah.

Pemandu ambulans telah mengambil budak lelaki tidak dikenal pasti, tetapi senaraikan usia anggaran salah, sekitar 20 tahun. Ia tidak sehingga enam tahun kemudian apabila ibu bapa melaporkan kehilangan dengan usia yang akan dipegangnya ketika itu — 20 tahun — bahawa pihak berkuasa mengaitkan kes itu dengan pemuda yang dilanggar pada 2016.

Pegawai tidak pernah melihat dalam beg punggung budak lelaki, yang mengandungi kerja sekolahnya dan hampir pasti mempunyai namanya di dalamnya. Beg punggung itu hilang di hospital di mana beliau dirawat sementara sebelum meninggal dunia.

“Saya fikir jika kerajaan berminat untuk mengimbangi maklumat dari pangkalan data, mereka sepatutnya telah melakukannya dari hari pertama pentadbiran ini, bukan pada tahun terakhir untuk mengurangkan angka,” kata Peña.

Kerajaan menyediakan sedikit wang untuk mencari orang hilang. Sukarelawan mesti menggantikan pasukan carian rasmi yang tidak wujud dalam pencarian liang lahad samaran di mana kartel sembunyikan mangsa mereka. Kerajaan tidak mencukupi dana atau melaksanakan pangkalan data genetik untuk membantu mengenal pasti sisa yang dijumpai.

Dalam kemenangan kecil, aktivis Delia Quiroa memenangi perintah mahkamah memaksa kerajaan membayar petrol yang digunakannya untuk menyisih padang kosong dan rumah-rumah ditinggalkan untuk sisa abangnya, Roberto, yang diculik oleh lelaki bersenjata di negeri sempadan utara ganas Tamaulipas pada 2014.

Ahli keluara mangsa bergantung kepada petunjuk tanpa nama — kadang-kala daripada bekas penembak kartel — untuk mencari tapak yang disyaki pembuangan mayat. Mereka menyelamkan tiang keluli panjang ke dalam tanah untuk mengesan bau kematian.

Jika mereka mendapat sesuatu, kebanyakan pihak berkuasa akan hanya menghantar untuk mengambil sisa, yang kebanyakannya tidak pernah dikenal pasti.

Ini meninggalkan pencari sukarela berasa terperangkap antara dua kuasa bermusuhan: kumpulan dadah ganas dan kerajaan yang obses dengan menafikan skala masalah. Sekurang-kurangnya setengah dozen pencari sukarela telah dibunuh sejak 2021.

“Jika mereka membunuh saya, jangan biarkan kes saya tidak diselesaikan,” tulis Quiroa, merujuk kepada kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.