Pegawai kanan Taliban melawat kampung Afghanistan selepas gempa bumi menyebabkan 2,000 kematian

Delegasi Taliban kanan melawat kampung-kampung Afghanistan selepas gempa bumi yang menyebabkan 2,000 kematian

Satu delegasi Taliban kanan telah melawat wilayah Herat di barat Afghanistan pada hari Isnin berikutan gempa bumi kuat pada hujung minggu lalu yang menyebabkan sekurang-kurangnya 2,000 orang terbunuh dan meratakan kampung-kampung, menurut satu kenyataan.

Gempa bumi 6.3 skala pada hari Sabtu melanda kawasan berpenduduk padat di Herat dan diikuti gegaran susulan yang kuat dalam apa yang merupakan salah satu gegaran paling maut melanda negara itu dalam tempoh dua dekad.

Timbalan perdana menteri Taliban yang dilantik untuk hal ehwal ekonomi, Abdul Ghani Baradar, dan pasukannya akan melawat rantau yang terjejas gempa bumi pada hari Isnin untuk menyampaikan “bantuan segera” dan memastikan “pengagihan bantuan yang saksama dan tepat,” menurut kenyataan dari ibu negara, Kabul.

Gempa bumi itu juga menjejaskan ratusan orang dan orang ramai telah menggali dengan tangan kosong dan penyodok untuk menarik keluar mangsa – hidup dan mati – dari bawah runtuhan. Pihak berkuasa berkata pada hari Isnin mereka masih menunggu kemaskini terkini tentang mangsa maut terbaru dari Herat.

US Geological Survey berkata pusat gempa bumi itu kira-kira 25 batu di barat laut bandar Herat, ibu negeri wilayah itu. Ia diikuti tiga gegaran susulan yang sangat kuat, mencatatkan 6.3, 5.9 dan 5.5 skala, serta gegaran kecil yang lain.

Penduduk bandar itu bergegas keluar dari rumah mereka sekali lagi pada hari Isnin untuk tinggal di jalanan selepas satu lagi gegaran susulan melanda. USGS berkata gegaran susulan itu 4.9 skala.

Tindak balas global terhadap gempa bumi Afghanistan adalah perlahan, dengan kebanyakan dunia berwaspada berurusan secara langsung dengan kerajaan Taliban dan memberi tumpuan kepada peningkatan kematian yang mematikan antara Israel dan Palestin selepas serangan mengejut oleh militan Gaza pada hari Sabtu yang menyebabkan lebih 1,100 terbunuh dalam pertempuran sehingga kini dan beribu-ribu cedera di kedua-dua belah pihak.

Agensi bantuan dan kumpulan bukan kerajaan telah merayu kepada masyarakat antarabangsa untuk tampil ke hadapan tetapi hanya segelintir negara telah secara terbuka menawarkan sokongan, termasuk jiran China dan Pakistan. Sesetengah negara, seperti Denmark dan Norway, telah berkata mereka akan bekerjasama dengan rakan antarabangsa dan agensi kemanusiaan di tanah air.

Kumpulan bantuan CARE USA – ahli payung CARE International – berkata dalam satu kenyataan bahawa gempa bumi melanda pada masa Afghanistan sudah menghadapi krisis kemanusiaan teruk yang ketara kekurangan dana manakala keperluan meningkat dengan pesat.

Musim sejuk yang semakin hampir, digabungkan dengan bencana baru ini, berkemungkinan akan memburukkan cabaran sedia ada dan menjadikannya lebih sukar bagi orang ramai untuk memenuhi keperluan asas mereka, seperti tempat berlindung, makanan, dan ubat-ubatan yang mencukupi, katanya.

“CARE amat sedih dengan gempa bumi memusnahkan yang melanda wilayah Herat di barat,” kata Reshma Azmi, timbalan pengarah Afghanistan bagi kumpulan itu. “Ini kurang daripada tujuh bulan selepas gempa bumi kuat yang lain melanda negara ini, meninggalkan beribu-ribu kehilangan tempat tinggal dan menjadi pelarian.”

Azimi merujuk kepada gempa bumi 6.5 skala pada bulan Mac yang melanda kebanyakan Pakistan dan jiran Afghanistan. Juga, gempa bumi melanda timur Afghanistan pada bulan Jun 2022, melanda kawasan pergunungan yang curam, memusnahkan rumah batu dan tanah liat serta mengorbankan sekurang-kurangnya 1,000 nyawa.

“Keadaan adalah lebih teruk daripada yang kami bayangkan dengan orang di kampung ranap masih berusaha sedaya upaya untuk menyelamatkan mangsa dari bawah runtuhan dengan tangan kosong mereka,” kata World Vision, badan amal global.

Bantuan dari Kabul tiba pada hari Ahad tetapi kawasan gempa bumi itu hanya mempunyai satu hospital kerajaan.

“Rakan sekerja dan keluarga mereka sedang memproses kemusnahan ini di kampung halaman mereka, namun kami bertindak balas dengan segala yang ada,” kata Thamindri de Silva, ketua pejabat Afghanistan bagi badan amal itu. “Orang memerlukan rawatan perubatan, air, makanan, tempat berlindung dan bantuan untuk kekal selamat dengan segera. Sila berdiri bersama kami ketika kami bertindak balas.”

Puluhan pasukan telah bergegas untuk membantu usaha menyelamat, termasuk dari tentera dan kumpulan bukan untung. Irfanullah Sharafzai, jurucakap bagi Palang Merah Afghanistan, berkata lebih 20 pasukan berada di tanah pada hari Isnin dan telah mendirikan kem sementara untuk pelarian.

Di jiran Pakistan, kerajaan mengadakan sesi khas untuk mengkaji bantuan untuk Afghanistan, termasuk pasukan bantuan, barangan makanan dan ubat-ubatan, serta khemah dan selimut. Perdana Menteri pentadbiran Anwaar-ul-Haq Kakar berkata di Twitter beliau amat sedih dengan kemusnahan di Afghanistan.

“Hati kami tersentuh dengan masyarakat yang terjejas. Kami berdiri teguh bersama rakyat Afghanistan pada masa sukar ini,” katanya.

Menteri Luar Iran Hossein Amirabdollahian menghubungi rakannya Taliban Afghanistan, Amir Khan Muttaqi, untuk menyampaikan takziah, menurut satu kiriman di Twitter oleh Hafiz Zia Ahmad, timbalan jurucakap kementerian luar di Kabul. Diplomat Iran itu “berjanji bantuan kemanusiaan kepada mangsa,” kata Ahmad.