Pegawai kanan Jabatan Negeri yakinkan Kosovo tentang tanggungjawab bersama dalam hubungan Serbia semasa lawatan

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan pada Rabu memberi jaminan kepada pegawai tinggi Kosovo bahawa beban normalisasi hubungan dengan musuh lama Serbia akan ditanggung bersama oleh kedua-dua pihak.

Timbalan Setiausaha Negara bagi Jabatan Negara Amerika Syarikat Gabriel Escobar bertemu dengan pegawai di Kosovo dalam usaha terbaru Amerika untuk memulakan semula perbualan mengenai normalisasi hubungan antara Kosovo dan Serbia, selepas Kosovo membuat keputusan kontroversi untuk melarang etnik Serbia di wilayahnya daripada menggunakan dinar Serbia.

Larangan bank pusat itu memicu ketegangan baru dan mengancam untuk menimbulkan kekacauan di kawasan berbahasa Serbia, di mana dinar secara meluas digunakan untuk membayar pendapatan dan gaji kepada kakitangan dalam institusi yang dikendalikan Serbia termasuk sekolah dan hospital, menimbulkan kebimbangan Barat tentang ketegangan serantau kerana perang penuh skala meletus.

Escobar telah mengakui bahawa Washington dan Brussels sedang berjuang untuk mendapatkan “dialog Pristina-Belgrade kembali ke landasan”.

Brussels telah memberi amaran kedua-dua pihak bahawa keengganan untuk berkompromi membahayakan peluang Serbia dan Kosovo untuk menyertai blok itu, yang menjadi pengantara dalam dialog antara bekas musuh itu. Serbia tidak mengakui kemerdekaan Kosovo pada tahun 2008.

“Kedua-dua pihak perlu maju dalam pelaksanaan persetujuan normalisasi sejarah,” kata Escobar, memberi jaminan kepada Kosovo “ia bukan usaha sepihak untuk memaksa Kosovo sahaja untuk membuat keputusan sukar yang diperlukan untuk membuat dialog dan undang-undang serta persetujuan menjadi realiti.”

Kosovo telah menangguhkan pelaksanaan larangan terhadap dinar selama beberapa bulan berikutan kebimbangan antarabangsa. Peraturan itu akan melarang bank dan institusi kewangan lain di kawasan yang didominasi etnik Serbia, terutamanya di utara Kosovo, daripada menggunakan dinar dalam transaksi tempatan, dan memerlukan mereka menggunakan euro, yang merupakan mata wang rasmi Kosovo.

Escobar juga memuji keputusan “sukar tetapi perlu” untuk mengakui hak tanah sebuah biara abad ke-14 yang berkaitan dengan minoriti Serbia pada hari Rabu.

Biara Visoki Decani, disenaraikan sebagai tapak warisan dunia yang terancam, telah berjuang untuk tajuk rasmi ke atas tanah di sekeliling bangunannya selama hampir satu dekad.

Pada tahun 2016, mahkamah tertinggi Kosovo menetapkan bahawa biara, terletak kira-kira 100 kilometer (60 batu) barat ibu negara Pristina, adalah pemilik sah tanah itu, tetapi pihak berkuasa tempatan enggan memberikan tajuk rasmi selama bertahun-tahun. Komuniti antarabangsa telah menekan kerajaan Kosovo untuk mengundangkan tanah biara.

Pada tahun 1999, kempen pengeboman NATO selama 78 hari mengakhiri perang antara pasukan kerajaan Serbia dan pemisah etnik Albania di Kosovo. Pasukan Serbia telah dipaksa keluar tetapi Belgrade masih menganggap Kosovo sebagai wilayah Serbia.

Ketegangan telah tinggi sepanjang tahun lepas.

Pada Mei tahun lalu, orang Serbia di Kosovo bertembung dengan pasukan keselamatan, tentera pengaman KFOR, mencederakan 93 anggota tentera, dalam pertikaian dengan Pristina mengenai kesahan pilihan raya tempatan di bahagian utara Kosovo yang didominasi minoriti Serbia.

Kosovo telah bersetuju untuk mengadakan referendum pada 21 April di empat perbandaran berpenduduk majoriti Serbia mengenai sama ada untuk menyingkirkan pemimpin etnik Albania mereka yang pilihanraya tahun lalu menimbulkan ketegangan antara Serbia dan Kosovo.

Pada September, seorang pegawai polis Kosovo dan tiga penembak Serbia terbunuh dalam tembak-menembak selepas kira-kira 30 lelaki bertopeng membuka api ke atas patroli polis berhampiran kampung Kosovo Banjska.

Escobar berkata Washington masih “sangat bimbang tentang peristiwa 24 September” dan menyeru Serbia “membawa mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan dan mempunyai pertanggungjawaban penuh untuk serangan itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.