Pegawai Kanan Dept. Negara bimbang larangan mata wang Kosovo boleh sebabkan ‘krisis kemanusiaan’ bagi minoriti Serb

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan AS pada Khamis mengatakan beliau “sangat bimbang” bahawa keputusan Kosovo untuk melarang penggunaan dinar Serbia di utara boleh menyebabkan “isu kemanusiaan muncul” bagi minoriti etnik Serbia.

Timbalan Penolong Setiausaha Gabriel Escobar bertemu dengan Perdana Menteri Kosovo Albin Kurti pada hari keduanya melawat negara itu dalam usaha terbaru Amerika untuk memulakan semula rundingan antara Kosovo dan Serbia untuk menormalkan hubungan mereka.

Keputusan kontroversi Kosovo untuk melarang etnik Serbia di wilayahnya daripada menggunakan mata wang Serbia, dinar, adalah “isu kemanusiaan yang perlu kita tangani segera,” kata Escobar selepas bertemu dengan Kurti, menambah keputusan itu “telah menyebabkan beberapa kesukaran kepada sesetengah warganegara negara ini.”

Larangan bank pusat Kosovo pada 1 Februari telah menimbulkan ketegangan baru dan mengancam untuk menyebabkan kekacauan di kawasan minoriti Serbia, di mana dinar banyak digunakan untuk membayar pendapatan dan gaji kakitangan dalam institusi yang dikendalikan Serbia, termasuk sekolah dan hospital.

Ia juga telah meningkatkan kebimbangan Barat tentang ketegangan serantau meningkat kerana perang penuh skala melanda Ukraine, sementara Washington dan Brussels sedang berusaha untuk “mengembalikan dialog Pristina-Belgrade ke landasan semula”.

Brussels telah memperingatkan kedua-dua pihak bahawa keengganan untuk berkompromi akan menjejaskan peluang Serbia dan Kosovo untuk menyertai blok itu, yang menjadi pengantara dialog antara bekas musuh itu.

Kosovo telah menangguhkan pelaksanaan larangan terhadap dinar selama beberapa bulan berturut-turut berikutan kebimbangan antarabangsa.

Larangan itu melarang bank dan institusi kewangan lain di kawasan yang didominasi etnik Serbia terutamanya di utara Kosovo daripada menggunakan dinar dalam urusan tempatan dan memerlukan mereka menggunakan euro, yang merupakan mata wang rasmi Kosovo.

Dalam konteks lain, Duta-duta Barat, Jerman, Itali, Britain dan Amerika Syarikat, dikenali sebagai Quint, menyambut keputusan kerajaan Kosovo untuk mengiktiraf hak tanah biara Ortodoks Serbia abad ke-14 Visoki Decani. Biara itu tersenarai sebagai tapak warisan dunia yang terancam dan telah berjuang untuk memperoleh hak milik rasmi ke atas tanah di sekeliling bangunannya selama hampir satu dekad.

Pada tahun 2016, mahkamah tertinggi Kosovo menetapkan bahawa biara, terletak kira-kira 60 batu barat ibu negara Priština, adalah pemilik sah tanah itu, tetapi pihak berkuasa tempatan enggan memberikan hak milik rasmi selama bertahun-tahun. Komuniti antarabangsa telah menekan kerajaan Kosovo untuk mengiktiraf hak tanah biara.

Perdana Menteri Kosovo Albin Kurti berkata pelaksanaan keputusan mengenai hak milik tanah biara itu adalah syarat terakhir yang ditetapkan oleh untuk keahlian Kosovo.

Kosovo pernah menjadi wilayah Serbia sehingga kempen pengeboman NATO selama 78 hari pada tahun 1999 mengakhiri perang antara pasukan kerajaan Serbia dan pemisah etnik Albania di Kosovo dan mengusir pasukan Serbia. Belgrade tidak mengiktiraf kemerdekaan Kosovo pada tahun 2008.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.