Pegawai Israel mengenalpasti mayat Shani Louk, dipenggal oleh ‘hama kejam’

Shani Louk, warganegara Jerman-Israel yang diculik oleh Hamas dan diparade tidak sedarkan diri di atas trak, seperti yang terlihat dalam rakaman pada 7 Oktober, telah ditemui mati dan dipenggal, menurut pegawai kerajaan Israel.

Kerajaan Israel mengatakan dalam pos ke platform media sosial X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, pada pagi Isnin, bahawa ia telah mengenal pasti mayat Louk.

“Kami amat sedih untuk berkongsi bahawa mayat Shani Luk berusia 23 tahun telah ditemui dan dikenal pasti,” kandungan pos itu membaca. “Shani, yang diculik dari festival muzik dan disiksa serta diparade di sekitar Gaza oleh pengganas Hamas, mengalami kekejaman yang tidak terbayangkan. Hati kami patah. Semoga kenangannya menjadi berkat.”

Dalam temubual dengan akhbar Jerman BILD, Presiden Israel Yitchak Herzog memperluaskan penemuan mayat Louk.

“Saya benar-benar menyesal melaporkan bahawa kami kini menerima berita bahawa Shani Nicole Louk telah disahkan dibunuh dan mati. Tenkulanya telah dijumpai,” versi terjemahan komen beliau yang dimuatkan ke dalam cerita itu membaca. “Ini bermakna haiwan-haiwan barbar, sadis ini sekadar memenggal kepalanya ketika menyerang, menyiksa dan membunuh orang Israel. Ini adalah tragedi besar dan saya menyampaikan ucapan takziah terdalam kepada keluarganya.”

Louk merupakan antara ribuan pengunjung ke festival muzik Tribe of Nova di Israel yang diambil alih oleh pengganas Hamas yang membunuh beratus-ratus dan menawan yang lain.

Rakam video grafik Louk, tidak sedarkan diri, hanya berpakaian dalam di trak pikap, telah menular di media sosial. Dalam video itu, wanita itu dilihat terbaring muka dan kakinya dilipat dengan tidak wajar.

Walaupun mukanya tidak kelihatan dalam video itu, keluarganya yang mengenal pasti tato dan rambut gimbalnya, mengenal pasti beliau sebagai wanita yang dilihat disiksa itu.

Canselor Jerman Olaf Scholz memuat naik tentang kematian Louk di media sosial pada Isnin.

“Berita kematian Shani Lok adalah amat menyedihkan,” katanya. “Beliau dibunuh dengan kejam seperti banyak yang lain. Ini mewakili kekejaman serangan Hamas, yang perlu dihukum. Ini adalah pengganasan dan Israel berhak mempertahankan diri.”

Anders Hagstrom dan Ashlyn Messier dari Digital menyumbang kepada laporan ini.