Pegawai Israel kecam keputusan PBB untuk menjadikan tapak purba Jericho sebagai tapak bersejarah terlindung di bawah Pentadbiran Palestin

Israel telah mengecam UNESCO kerana menyenaraikan runtuhan prasejarah berhampiran bandar Jericho di Tebing Barat sebagai tapak Warisan Dunia, menyebut keputusan itu sebagai helah “sinis” oleh Palestin untuk mempolitikkan badan antarabangsa.

“Keputusan UNESCO baru-baru ini mengenai runtuhan Jericho adalah satu lagi contoh percubaan berterusan Palestin untuk menghapuskan sejarah Yahudi dan mengeksploitasi struktur politik PBB yang diputarbelitkan,” kata Gilad Erdan, Duta Israel ke PBB, kepada Digital.

“Jericho adalah pintu masuk bagi bangsa Israel ke Tanah Israel,” katanya lagi. “Sebarang penafian fakta ini adalah memalukan dan salah, dan tiada apa yang akan mengubah kebenaran.”

“Israel tidak mengiktiraf atau menerima keputusan UNESCO yang diputarbelitkan ini dan akan terus memerangi kesahihannya,” tekannya.

Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) mengundi untuk mengisytiharkan runtuhan di luar bandar yang dikenali sebagai Tell es-Sultan atau “Jericho Purba” sebagai tapak warisan. Kumpulan itu menjelaskan bahawa deklarasi mereka tidak terpakai kepada Jericho dalam kapasiti sebagai tapak bersejarah Yahudi atau Kristian. Sebaliknya, ia mengiktiraf tapak prasejarah.

Kementerian luar Israel mengeluarkan kenyataan pada hari Ahad sejurus selepas undian, mengumumkan rancangan untuk bekerja dengan sekutu dan membalikkan apa yang dipanggil sebagai keputusan yang “diputarbelitkan”.

Pihak Berkuasa Palestin, yang diiktiraf sedekad yang lalu oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai negara pemerhati bukan ahli, mengalu-alukan pengisytiharan Tell es-Sultan.

Israel dan Amerika Syarikat keluar dari UNESCO pada 2019 semasa pentadbiran Trump di tengah-tengah kebimbangan berat sebelah anti-Israel, termasuk penamaan tapak Yahudi sebagai tapak warisan Palestin. Jawatankuasa itu juga memberi Palestin keahlian pada 2011.

Presiden Biden menjadikannya keutamaan untuk menyertai semula UNESCO tidak lama selepas mengambil alih jawatan, melengkapkan proses itu pada Julai 2023. Pentadbiran Biden bimbang bahawa dalam ketiadaannya, China telah mendapat peranan kepimpinan yang kuat dalam organisasi itu, yang digunakannya untuk meningkatkan imejnya dan memperluas pengaruh kuasa lembutnya.

Bandar moden Jericho adalah tarikan utama pelancongan ke wilayah Palestin, kerana tapak bersejarahnya dan kedekatan dengan Laut Mati. Pada 2021, Pihak Berkuasa Palestin mendedahkan pengubahsuaian besar-besaran kepada salah satu mozek terbesar di Timur Tengah, dalam istana Jericho yang bertarikh kembali ke abad ke-8.

Tell es-Sultan, gundukan berbentuk bujur, mengandungi bukti salah satu kampung manusia yang pertama diketahui dan bandar Zaman Gangsa yang penting yang bertarikh kembali ke 2600 SM. Ia sekitar 2 kilometer (1.2 batu) dari runtuhan bandar Jericho yang pertama, yang mengandungi runtuhan yang penting untuk sejarah Yahudi, termasuk sebuah sinagog yang bertarikh kembali ke abad pertama SM.

UNESCO ditubuhkan bersama oleh AS selepas Perang Dunia Kedua untuk membina perdamaian melalui kerjasama antarabangsa dalam pendidikan, sains dan kebudayaan serta untuk melindungi tapak warisan dunia.

Digital’s Anders Hagstrom dan