Pegawai Hamas menuntut gencatan senjata untuk pelepasan tebusan: laporan

Seorang pegawai Hamas berkata pada Jumaat bahawa kumpulan pengganas Palestin itu tidak dapat melepaskan tebusan yang telah ditangkap semasa “perang” mereka dengan Israel sehingga persetujuan gencatan senjata dicapai, laporan menyatakan.

Akhbar Rusia Kommersant memetik Abu Hamid – seorang ahli delegasi Hamas yang melawat Moscow – berkata bahawa Hamas perlu mengesan di mana faksi-faksi Palestin telah mengambil tebusan di dalam Jalur Gaza, menurut Reuters.

“Mereka menangkap puluhan orang, kebanyakannya orang awam, dan kami memerlukan masa untuk mengesan mereka di Jalur Gaza dan kemudian melepaskan mereka,” kata Hamid dilaporkan, menunjukkan bahawa persekitaran tenang diperlukan untuk berbuat demikian.

Perkembangan itu datang ketika bilangan tebusan yang dipegang di Gaza oleh pengganas Hamas telah meningkat kepada 229, jurucakap Briged Jen. Briged Jen. Daniel Hagari IDF berkata pada Jumaat.

KEDUDUKAN TERKINI: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Jumlah Jumaat ini adalah lima lebih daripada 224 tebusan yang dilaporkan pada Khamis, dan bilangan itu kemungkinan akan berubah kerana pelbagai operasi terus berlaku, kata Hagari.

Sejak Hamas mula mengambil tebusan semasa serangannya pada Oktober 7 terhadap Israel, hanya empat yang telah dibebaskan dari tahanan – sepasang ibu bapa dari kawasan Chicago dan dua wanita tua Israel.

Hagari berkata IDF menumpukan semua usahanya ke dalam keutamaan tertinggi untuk membawa pulang tebusan dengan selamat.

MENTERI UK LIHAT KEMAJUAN SEDANG DICAPAI DI MAJLIS KESELAMATAN PBB DALAM MENGATASI KRISIS ISRAEL-HAMAS

Juga pada Jumaat, pemimpin politik kanan delegasi Hamas di Moscow bertemu dengan Ali Baghiri Kani, timbalan menteri luar negeri Iran untuk hal ehwal politik, menurut agensi berita negara Rusia TASS.

“Ali Bagheri Kani, timbalan menteri luar negeri Iran untuk hal ehwal politik, yang tiba di Moscow atas jemputan timbalannya untuk pertukaran pandangan dan perbincangan dwihuruf, bertemu dengan Abu Marzouk, ahli politik Hamas,” katanya mengutip saluran Telegram misi Iran di Moscow.

“Keutamaan Tehran dalam perbualan dengan pihak luar adalah mengisytiharkan gencatan senjata segera, menyediakan bantuan kepada rakyat dan mengangkat sekatan menindas Jalur Gaza,” kata misi itu dilaporkan menambahkan timbalan menteri luar negeri.

’ Elizabeth Pritchett menyumbang kepada laporan ini.