Pegawai dan tentera Bahrain terbunuh dalam serangan drone di sempadan Yemen-Arab Saudi

Pemerintah tentera Bahrain berkata seorang pegawainya dan seorang tentera telah terbunuh dalam serangan drone oleh pemberontak Yaman ketika mengawal sempadan Yemen-Arab Saudi.

Kenyataan itu, yang disiarkan oleh Agensi Berita Bahrain rasmi, menyebut “sejumlah” tentera telah cedera dalam serangan awal Isnin.

Bahrain adalah sekutu rapat Arab Saudi, yang telah berperang dengan pemberontak Houthi Iran selama beberapa tahun. Gencatan senjata sebahagian besarnya menghentikan keganasan, dan kedua belah pihak kelihatan hampir mencapai perjanjian damai baru-baru ini.

Arab Saudi dan Iran memulihkan hubungan diplomatik awal tahun ini dalam perjanjian yang dibroker oleh China, sekali gus meningkatkan harapan untuk pengakhiran konflik di Yaman, negara termiskin di dunia Arab.

“Serangan pengganas ini dilakukan oleh Houthi, yang menghantar pesawat menarget kedudukan pengawal Bahrain di sempadan selatan Arab Saudi walaupun berhentinya operasi tentera antara pihak yang berperang di Yaman,” kata kenyataan tentera Bahrain.