Pegawai AS membuat lawatan berbilang ke China walaupun tuduhan pengintipan berterusan terhadap Beijing

Pegawai kanan AS telah membuat beberapa lawatan ke China sepanjang musim panas walaupun laporan berterusan mengenai pengintipan Cina di Amerika Syarikat.

“Dasar semasa adalah campuran penglibatan dan persaingan,” kata Brent Sadler, rakan penyelidik kanan perang tentera laut dan teknologi maju di Heritage Foundation, kepada Digital. “Hasilnya ialah satu set isyarat membingungkan yang dihantar ke Beijing pada dasarnya dianggap sebagai kekeliruan AS tetapi pada tahap terburuk kelemahan dan ketidaktentuan.”

Komen Sadler datang apabila AS terus cuba melibatkan China dengan diplomasi, dengan Setiausaha Perdagangan AS Gina Raimondo bertemu dengan pegawai China di Beijing dan Shanghai awal bulan ini. Raimondo adalah pegawai tahap tinggi keempat yang melawat China sepanjang musim panas, menyusul lawatan oleh utusan khas untuk iklim John Kerry, Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen, dan Setiausaha Negara Antony Blinken.

Lawatan ini berlangsung walaupun ketegangan meningkat dengan China, termasuk beberapa laporan negara itu mengintip di Amerika Syarikat. Awal tahun ini, sebuah belon beraltitud tinggi yang berasal dari China terbang merentasi Amerika Utara dan tepat di atas AS bersempadan dan dibenarkan melalui bahagian besar negara sebelum ditembak jatuh di luar pantai Carolina Selatan. Insiden itu dikecam oleh AS, dengan Blinken membatalkan lawatan dirancang ke China pada masa itu kerana belon itu.

Dalam satu kes lain awal bulan ini, FBI mengeluarkan laporan yang menyatakan bahawa ia telah mengesan lebih 100 insiden warga China cuba menceroboh pangkalan tentera AS sambil berpura-pura menjadi pelancong.

“Ancaman risikan jangka panjang terbesar kepada maklumat dan harta intelek negara kita datang dari China,” kata jurucakap FBI kepada Digital sebagai respons kepada laporan itu. “Kerajaan China terlibat dalam kempen pencurian dan pengaruh jahat yang luas dan pelbagai tanpa mengira undang-undang atau norma antarabangsa yang tidak akan ditoleransi oleh FBI.”

Emel Raimondo sendiri telah dibobol oleh peretas China sebelum lawatannya ke negara itu.

“Mereka memang membobol saya, yang tidak disanjungi, untuk mengatakan yang sekurang-kurangnya. Saya membangkitkannya dengan jelas, meletakkannya terus di atas meja,” katanya, menurut laporan di NBC News. “Tidak menarik sebarang tinju.”

Namun Raimondo juga berhujah bahawa talian komunikasi perlu terus terbuka antara AS dan China, menegaskan bahawa memotong perbualan boleh membawa kepada salah komunikasi dan peningkatan ketegangan yang lebih lanjut.

“Kami berada dalam persaingan sengit dengan China di setiap peringkat, dan sesiapa yang memberitahu anda sebaliknya adalah naif,” kata Raimondo. “Dengan semua itu dikatakan, kita perlu mengurus persaingan ini. Konflik bukan kepentingan sesiapa.”

Presiden Biden juga kelihatan menyumbang kepada kekeliruan, menghentam kepimpinan China tidak lama selepas lawatan Blinken ke negara itu digambarkan sebagai kejayaan, menurut laporan dari NPR.

“China menghadapi kesulitan ekonomi sebenar. Dan sebab mengapa Xi Jinping sangat marah dari segi ketika saya menembak belon pengintipan itu dengan dua gerabak penuh peralatan pengintipan di dalamnya, adalah kerana dia tidak tahu ia ada di sana,” kata Biden pada bulan Jun. “Itulah keaiban yang sangat memalukan bagi diktator, apabila mereka tidak tahu apa yang berlaku. Ia sepatutnya tidak pergi ke tempat di mana ia berada. Ia ditiup ke luar kursus melalui Alaska dan kemudian melalui Amerika Syarikat. Dan dia tidak tahu tentangnya.”

Komen itu segera menimbulkan kemarahan Kementerian Luar China, dengan jurucakap Mao Ning menuduh Biden melanggar “protokol diplomatik.”

“[Komen Presiden Biden] sama sekali bertentangan dengan fakta dan serius melanggar protokol diplomatik, dan sangat menceroboh maruah politik China… Ia provokasi politik yang terang-terangan,” kata jurucakap itu, menurut NPR.

Namun begitu, Blinken bertemu Naib Presiden China Han Zheng minggu lalu di tepi Sidang Kemuncak Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York, di mana menurut jurucakap Jabatan Negara kedua-duanya, “telah berbincang secara terus terang dan membina, membina ke atas penglibatan peringkat tinggi baru-baru ini antara kedua-dua negara untuk mengekalkan talian komunikasi terbuka dan secara bertanggungjawab menguruskan hubungan AS-China.”

Blinken juga dijangka menjadi tuan rumah kepada Menteri Luar China Wang Yi sebelum akhir tahun manakala Biden sedang berbincang untuk bertemu dengan Presiden Xi di AS pada suatu masa pada musim luruh, menurut laporan Reuters.

“Seperti yang dikatakan presiden, beliau berharap dapat bertemu dengan Presiden Xi pada suatu masa kemudian musim luruh ini,” kata jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller kepada wartawan awal bulan ini. “Kami percaya tiada pengganti bagi perbualan bersemuka satu lawan satu di peringkat pemimpin, jadi kami akan terus bekerja ke arah kemungkinan itu.”

Menurut Sadler, kekeliruan diplomatik hanya bertambah dengan pandangan bahawa tentera AS pada masa ini tidak cukup kuat untuk benar-benar menghadapi ancaman dari China.

“Tambah pula konsensus di Kongres bahawa pertahanan kita terlalu lemah dan mesti dibina semula, kemungkinan besar ini akan membawa China untuk melihat usaha penglibatan dan kerjasama sebagai tipu helah. Dengan ini di fikiran, hubungan yang lebih baik melalui dialog sahaja adalah tidak mungkin, dan lebih buruk jika penglibatan AS dengan China ditangani dengan buruk dan tidak disokong oleh kehadiran tentera yang kelihatan yang China boleh simpulkan sebagai peluang untuk tindakan yang lebih agresif,” kata Sadler kepada Digital.

Sadler berhujah bahawa banyak isyarat bercampur-campur berasal dari kerjasama ekonomi Amerika dengan China, mencatat rundingan semasa mengenai pembinaan kilang bateri kenderaan elektrik. Tetapi Sadler juga menunjukkan bahawa mana-mana syarikat China akan berkaitan dengan Parti Komunis, menegaskan pemimpin politik akan terpaksa “mengakui CCP tidak akan menjadi pasaran dan masyarakat yang bebas dan terbuka.”

Apabila datang kepada memerangi pengintipan China, Sadler berkata adalah penting untuk “mendidik orang ramai” tentang keterukan ancaman itu dan “menyedarkan universiti yang kadang-kadang mempunyai ahli Parti Komunis China hadir.” Sadler juga berkata adalah penting bagi AS untuk memberi agensi polis tempatan dan negeri alat yang mereka perlukan untuk dapat mengenal pasti “aktiviti CCP yang menyalahi undang-undang.”

“Juga perlu ada usaha yang lebih baik untuk melindungi warganegara Cina Amerika kita dan mereka yang melarikan diri daripada CCP daripada jangkauannya walaupun di sini di rumah,” kata Sadler. “Contohnya stesen polis luar negara Cina yang banyak menyalahi undang-undang yang digunakan untuk menakut-nakutkan orang di sini di Amerika Syarikat.”

Rumah Putih dan Jabatan Negara tidak segera menjawab permintaan komen daripada Digital.