Pegawai AS dan Israel mengadakan perbincangan maya mengenai pertikaian mereka mengenai operasi tentera Rafah

(SeaPRwire) –   WASHINGTON (AP) — Pegawai-pegawai Amerika Syarikat dan Israel sedang mengadakan perbincangan maya Isnin ini untuk membincangkan kemungkinan pengembangan perang Israel terhadap Hamas ke bandar selatan Gaza, Rafah, satu langkah yang ditentang AS atas alasan kemanusiaan.

Pegawai-pegawai bertemu melalui video konferens secara selamat, seminggu selepas rundingan bermuka-ke-muka dirancang dibatalkan oleh Israel apabila AS tidak meluluskan resolusi Majlis Keselamatan PBB yang meminta gencatan senjata segera di Gaza. Seorang pegawai AS, yang berbual secara syarat kerahsiaan untuk membincangkan perkara ini, berkata AS menjangkakan “pasukan pakar” akan menyusul rundingan secara bermuka-ke-muka.

Presiden Joe Biden dan pentadbirannya telah secara awam dan sulit mendesak Israel selama berbulan-bulan untuk menahan serangan besar-besaran ke Rafah – di mana lebih 1.3 juta orang awam dipercayai melarikan diri dari bahagian lain Gaza – tanpa rancangan yang boleh dipercayai untuk memindahkan dan melindungi orang awam yang tidak terlibat.

Netanyahu telah bersikeras bahawa Israel perlu dapat memasuki bandar itu seperti yang lain di wilayah itu untuk menghapuskan baki briged Hamas, sementara tentera Israel cuba memusnahkan kumpulan itu selepas serangan pada 7 Oktober ke atas Israel.

Operasi berpotensi di bandar itu telah mendedahkan salah satu perbezaan terdalam antara Israel dan sekutu, pemberi dana dan pembekal senjatanya yang paling rapat, AS. AS secara terbuka telah menyatakan Israel perlu melakukan lebih untuk membenarkan makanan dan barangan lain melalui sekatan blokadnya ke Gaza untuk mengelakkan kelaparan.

Setiausaha Akhbar Putih Karine Jean-Pierre berkata Jake Sullivan, penasihat keselamatan negara Biden, memimpin delegasi AS dalam mesyuarat itu, yang dijadualkan semula dari hari Jumaat minggu depan kerana “kami mahu bergerak dengan sangat pantas untuk ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.