PBB menyeru negara-negara untuk menyambung semula pembiayaan UNRWA walaupun laporan pekerja terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober

(SeaPRwire) –   Sekretaris Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres menyeru negara-negara ahli supaya menyambung semula pembiayaan mereka kepada Agensi Bantuan dan Pekerjaan PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA), walaupun ada tuduhan dari Israel bahawa sesetengah kakitangan kumpulan itu terlibat dalam serangan ganas Hamas pada tahun lepas.

Amerika Syarikat, Jerman, United Kingdom, Kanada dan sekurang-kurangnya lima negara lain telah menggantung pembiayaan untuk program tersebut. Israel mengeluarkan bukti menunjukkan bahawa sebelas kakitangan organisasi itu di Gaza terlibat dalam pembunuhan 1,200 warganegara Israel oleh pengganas Hamas pada 7 Oktober 2023.

“Walaupun saya memahami kebimbangan mereka – saya sendiri terkejut dengan tuduhan ini – saya dengan kuat merayu kepada kerajaan-kerajaan yang menggantung sumbangan mereka supaya, sekurang-kurangnya, menjamin kelangsungan operasi UNRWA,” kata Guterres dalam kenyataan pada Ahad.

“Dari 12 orang yang terlibat, sembilan telah segera dikenal pasti dan dipecat oleh Pesuruhjaya Agung UNRWA, Philippe Lazzarini; satu disahkan mati, dan identiti dua yang lain sedang dipastikan,” tambahnya. “Mana-mana kakitangan PBB yang terlibat dalam tindakan keganasan akan dipertanggungjawabkan, termasuk melalui pendakwaan jenayah.”

“Tindakan yang didakwa menjijikkan oleh kakitangan ini mesti mendapat akibat. Tetapi puluhan ribu lelaki dan wanita yang bekerja untuk UNRWA, kebanyakan dalam keadaan paling berbahaya untuk pekerja kemanusiaan, tidak seharusnya dikenakan hukuman. Keperluan yang amat genting penduduk yang mereka layani mesti dipenuhi,” kata Guterres.

Jabatan Negara di bawah bekas Presiden Trump memutuskan hubungan dengan UNRWA pada 2018, tetapi Presiden Biden menubuhkan semula hubungan itu tidak lama selepas mengambil jawatan. Beliau terus menambah belanjawan untuk organisasi itu dengan dana melebihi AS$1 bilion.

memuji keputusan Amerika Syarikat untuk menggantung pembiayaan sebagai “langkah penting dalam mempertanggungjawabkan UNRWA.”

“Sekurang-kurangnya 12 kakitangan UNRWA terlibat dalam serangan mengerikan yang dilakukan pada 7 Oktober: Mereka adalah ‘pekerja kemanusiaan’, dengan gaji dibayar dengan sumbangan antarabangsa, dengan tangan berlumuran darah,” kata Gallant dalam kenyataan media berikutan pengumuman Jabatan Negara.

Pemotongan pembiayaan bermula pada Disember 2023 apabila seorang warganegara Israel yang ditawan oleh Hamas mengatakan selepas dibebaskan bahawa mereka kekal ditawan di loteng seorang guru UNRWA. Tawanan lain mengatakan seorang doktor Gaza – dilaporkan seorang pakar kanak-kanak – membantu menahan tawanan lain untuk Hamas.

Timothy H.J. Nerozzi dan Peter Aitken menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.