PBB menambah krisis Afghanistan ke agenda selepas Taliban haramkan wanita dan gadis daripada sekolah, ruang awam, pekerjaan

Dua tahun selepas Taliban mengharamkan gadis-gadis daripada pergi ke sekolah selepas gred enam, Afghanistan merupakan satu-satunya negara di dunia dengan sekatan pendidikan wanita. Kini, hak-hak wanita dan kanak-kanak Afghanistan berada dalam agenda Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada hari Isnin di New York.

Agensi kanak-kanak PBB berkata lebih daripada 1 juta gadis terjejas oleh larangan itu, walaupun anggaran mereka 5 juta tidak pergi ke sekolah sebelum rampasan kuasa Taliban atas sebab-sebab kekurangan kemudahan dan lain-lain.

Larangan itu mencetuskan kecaman global dan kekal sebagai halangan terbesar Taliban untuk mendapat pengiktirafan sebagai pemerintah sah Afghanistan. Tetapi Taliban menentang kecaman itu dan pergi lebih jauh, mengecualikan wanita dan gadis daripada pendidikan tinggi, ruang awam seperti taman, dan kebanyakan pekerjaan.

Berikut adalah tinjauan tentang larangan pendidikan gadis:

Mengapa Taliban Mengecualikan Gadis Daripada Sekolah Menengah?

Taliban menghentikan pendidikan gadis melebihi gred enam kerana mereka berkata ia tidak mematuhi tafsiran mereka tentang undang-undang Islam, atau Syariah. Mereka tidak menghentikannya untuk budak lelaki. Dalam dua tahun lalu, mereka tidak menunjukkan sebarang tanda kemajuan dalam mewujudkan syarat-syarat yang mereka katakan diperlukan untuk gadis kembali ke kelas.

Perspektif mereka tentang pendidikan gadis sebahagiannya datang daripada aliran pemikiran Islam abad ke-19 yang spesifik dan sebahagiannya daripada kawasan luar bandar di mana tribalisme mendalam, menurut pakar rantau Hassan Abbas.

“Mereka yang meneruskan untuk membangunkan (gerakan Taliban) memilih idea-idea yang terhad, ortodoks melampau, dan tribal,” kata Abbas, yang banyak menulis tentang Taliban. Kepimpinan Taliban percaya wanita tidak sepatutnya menyertai apa-apa sosial atau awam dan harus terutamanya dijauhkan daripada pendidikan, kata Abbas.

Taliban juga menghentikan pendidikan gadis apabila mereka memerintah Afghanistan pada lewat 1990-an.

Apa Kata Negara Majoriti Islam Tentang Larangan Ini?

Terdapat konsensus di kalangan ulama di luar Afghanistan bahawa Islam memberi penekanan sama rata pada pendidikan wanita dan lelaki. “Taliban tiada asas atau bukti untuk mendakwa sebaliknya,” kata Abbas. Tetapi rayuan daripada negara-negara individu dan kumpulan, seperti Pertubuhan Kerjasama Islam, gagal mempengaruhi Taliban.

Syed Akbar Agha, bekas komander barisan hadapan Taliban, berkata pemberontak itu menganuti sistem Islam pada hari mereka memasuki Kabul pada Ogos 2021.

“Mereka juga memberi Afghanistan dan dunia luar idea bahawa akan ada sistem Islam di negara ini,” kata Agha. “Pada masa ini tiada (lain) sistem Islam di dunia. Usaha masyarakat antarabangsa sedang berlangsung untuk melaksanakan demokrasi di negara Islam dan mengalihkan mereka daripada sistem Islam.”

Apakah Kesan Larangan Ke Atas Wanita?

Roza Otunbayeva, wakil khas Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres dan ketua misi PBB di Afghanistan, berkata salah satu kesan jelas larangan pendidikan adalah kekurangan latihan calon profesional penjagaan kesihatan.

Pelajar perubatan wanita menghentikan pengajian mereka selepas dekri Taliban Disember lalu yang melarang pendidikan tinggi untuk wanita. Wanita Afghanistan bekerja di hospital dan klinik – penjagaan kesihatan adalah salah satu sektor yang terbuka kepada mereka – tetapi bekalan orang yang layak akan kering. Wanita Afghanistan tidak boleh melihat doktor lelaki, jadi kanak-kanak juga akan kehilangan perhatian perubatan jika wanita adalah penjaga utama mereka.

“Memandang ke hadapan dan senario di mana tiada perubahan, di manakah doktor wanita, bidan, pakar sakit puan, atau jururawat akan datang?” kata Otunbayeva dalam e-mel kepada Associated Press. “Dalam masyarakat ketat jantina, bagaimanakah wanita Afghanistan akan dapat mendapatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan paling asas jika tiada profesional wanita untuk merawat mereka?”

Apakah Kesan Ke Atas Populasi Afghanistan Yang Lebih Luas?

Larangan sekolah tinggi bukan hanya tentang hak gadis. Ia adalah krisis yang semakin buruk untuk semua rakyat Afghanistan.

Puluhan ribu guru telah kehilangan pekerjaan mereka. Kakitangan sokongan juga menganggur. Institusi swasta dan perniagaan yang mendapat manfaat kewangan daripada pendidikan gadis telah terjejas. Afghanistan mempunyai ekonomi yang musnah dan pendapatan orang semakin merosot. Mengecualikan wanita daripada pasaran kerja menjejaskan KDNK negara sehingga kos berbilion dolar, kata UNICEF.

Taliban memberi keutamaan kepada pengetahuan Islam berbanding literasi dan numerasi asas dengan peralihan mereka ke madrasah, atau sekolah agama, membuka jalan untuk satu generasi kanak-kanak tanpa pendidikan kontemporari atau sekular untuk memperbaiki masa depan ekonomi mereka atau negara.

Terdapat akibat lain untuk populasi umum, seperti kesihatan awam dan perlindungan kanak-kanak.

Data PBB mengatakan kadar kelahiran adalah lebih tinggi dalam kalangan gadis Afghanistan berusia 15-19 tahun yang tidak mempunyai pendidikan menengah atau lebih tinggi. Pendidikan seorang wanita juga boleh menentukan sama ada anak-anaknya mempunyai imunisasi asas dan sama ada anak perempuannya berkahwin pada usia 18 tahun. Kekurangan pendidikan wanita adalah antara pemacu utama kekurangan, kata PBB.

Kumpulan bantuan berkata gadis berisiko tinggi bekerja kanak-kanak dan perkahwinan kanak-kanak kerana mereka tidak bersekolah, di tengah kesukaran yang semakin meningkat yang dihadapi keluarga.

Adakah Taliban Akan Menukar Fikiran Mereka?

Taliban berjuang selama berdekad untuk melaksanakan visi Syariah mereka. Mereka tidak akan berundur dengan mudah. Sanksi, aset beku, kekurangan pengiktirafan rasmi, dan kecaman meluas membuat sedikit perbezaan.

Negara-negara yang mempunyai hubungan dengan Taliban boleh memberi kesan. Tetapi mereka mempunyai keutamaan yang berbeza, mengurangkan prospek barisan hadapan yang bersatu tentang pendidikan gadis.

Pakistan mempunyai kebimbangan tentang kebangkitan semula aktiviti militan. Iran dan negara-negara Asia Tengah mempunyai rungutan tentang sumber air. China sedang melihat peluang pelaburan dan pengekstrakan mineral.

Terdapat kemungkinan yang lebih besar tekanan datang dari dalam Afghanistan.

Pemerintahan Taliban hari ini berbeza daripada berdekad yang lalu. Pemimpin kanan, termasuk jurucakap utama Zabihullah Mujahid, bergantung kepada media sosial untuk penyampaian mesej utama kepada rakyat Afghanistan di dalam dan luar negeri.

Mereka menunjuk kepada kejayaan mereka dalam membasmi narkotik dan menumpaskan kumpulan bersenjata seperti Islamic State. Tetapi meningkatkan keselamatan dan memusnahkan tanaman popi hanya akan memuaskan orang setakat itu.

Walaupun rakyat Afghanistan bimbang tentang kehilangan pendidikan gadis, mereka mempunyai kebimbangan yang lebih mendesak seperti menjana wang, meletakkan makanan di atas meja, mengekalkan bumbung di atas kepala mereka, dan terselamat daripada kemarau dan musim sejuk yang keras.

Terdapat hasrat dalam kalangan rakyat Afghanistan agar Taliban mempunyai beberapa penerimaan antarabangsa, walaupun bukan pengiktirafan, supaya ekonomi dapat berkembang.

Pendapat umum jauh lebih relevan dan berpengaruh pada hari ini berbanding pemerintahan Taliban pada 1990-an, kata Abbas. “Tekanan dalaman daripada rakyat Afghanistan biasa pada akhirnya akan mendesak Kandahar ke penjuru dan membuat perbezaan.”

Tetapi ia boleh mengambil bertahun-tahun untuk akibat larangan dirasai oleh lelaki Afghanistan dan mencetuskan gelombang ketidakpuasan hati. Pada masa ini, ia hanya memberi kesan kepada gadis dan kebanyakannya wanita yang memprotes pelbagai sekatan.

Agha berkata rakyat Afghanistan akan menyokong larangan jika matlamat akhirnya adalah untuk menguatkuasakan hijab, tudung kepala Islam, dan mengakhiri percampuran jantina. Tetapi mereka tidak akan jika ia hanya untuk menghentikan pendidikan gadis sama sekali.

“Saya fikir hanya rakyat sahaja yang boleh menerajui,” katanya.