PBB memberi amaran tentang krisis sampah elektronik yang dibuang dari peralatan elektrik

(SeaPRwire) –   Telah memberi amaran bahawa sisa daripada peralatan elektronik sedang bertimbun di seluruh dunia sementara kadar kitar semula masih rendah dan mungkin akan jatuh lagi.

Agensi-agensi itu merujuk kepada “sisa elektronik”, yang ditakrifkan sebagai peralatan yang dibuang dengan sambungan atau bateri, termasuk telefon bimbit, mainan elektronik, TV, ketuhar mikro, rokok elektronik, komputer riba dan panel suria. Ia tidak termasuk sisa daripada kenderaan elektronik, yang jatuh ke dalam kategori yang berbeza.

Dalam laporan yang dikeluarkan Rabu, Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa PBB dan lengan penyelidikan UNITAR mengatakan kira-kira 62 juta tan “sisa elektronik” dihasilkan pada 2022, cukup untuk mengisi trak tangki yang boleh disusun berdampingan di keliling dunia. Ia dijangka akan mencapai 82 juta tan menjelang 2030.

Logam – termasuk tembaga, emas dan besi – membentuk setengah daripada 62 juta tan, bernilai jumlah kira-kira $91 bilion, laporan itu mengatakan. Plastik menyumbang 17 juta tan dan 14 juta tan yang tinggal termasuk bahan seperti bahan komposit dan kaca.

PBB mengatakan 22% daripada jisim sisa elektronik dikutip dan dikitar semula dengan betul pada 2022. Ia dijangka akan jatuh kepada 20% menjelang akhir dekad kerana “pertumbuhan yang menakjubkan” sisa sedemikian disebabkan oleh penggunaan yang lebih tinggi, pilihan pembaikan yang terhad, kitaran hayat produk yang lebih pendek, “elektronifikasi” masyarakat yang semakin meningkat, dan infrastruktur pengurusan sisa elektronik yang tidak mencukupi, agensi-agensi itu berkata.

Mereka berkata sebahagian daripada peralatan yang dibuang mengandungi unsur-unsur berbahaya seperti raksa, serta logam langka yang dicita-citakan oleh pengeluar industri teknologi. Pada masa ini, hanya 1% permintaan untuk 17 mineral yang membentuk logam langka dipenuhi melalui kitar semula.

Kira-kira separuh daripada keseluruhan sisa elektronik dihasilkan di Asia, di mana beberapa negara tidak mempunyai undang-undang mengenai sisa elektronik atau sasaran pengumpulan, menurut laporan itu. Kadar kitar semula dan pengumpulan melebihi 40% di Eropah, di mana penghasilan sisa per kapita tertinggi: hampir 18 kilogram (39 paun).

Di Afrika, yang menghasilkan yang paling sedikit daripada lima rantau global besar, kadar kitar semula dan pengumpulan berputar pada kira-kira 1%, menurut laporan itu.

“Penyelidikan terbaru menunjukkan cabaran global yang dibawa oleh sisa elektronik hanya akan berkembang,” kata Cosmas Luckyson Zavazava, ketua bahagian pembangunan telekomunikasi ITU.

Untuk sesetengah orang, sisa elektronik mewakili cara untuk mendapatkan wang tunai dengan menyisir sampah di dunia membangun untuk mencari komoditi yang dicita-citakan, walaupun risiko kesihatannya.

Di tapak pelupusan sampah Dandora di mana sampah yang dikumpulkan dari ibu negara Kenya Nairobi berakhir – walaupun mahkamah mengisytiharkannya penuh lebih satu generasi yang lalu – pencari sampah cuba mencari nafkah dengan memilih melalui sampah untuk sisa elektronik yang boleh dijual kepada perniagaan sebagai bahan kitar semula.

Steve Okoth berharap aliran itu terus supaya dia boleh mencari pendapatan, tetapi dia tahu risikonya.

“Apabila sisa elektronik datang ke sini, ia mengandungi beberapa serbuk yang mempengaruhi kesihatanku,” katanya, menambah bahawa apabila peralatan elektronik memanas, ia membebaskan gas dan dia “tidak dapat datang bekerja kerana masalah dada.”

Walau bagaimanapun, Okoth berkata mereka tidak mempunyai pilihan lain: “Kami sekarang terbiasa dengan asap kerana jika anda tidak pergi bekerja anda tidak akan makan.”

Loji kitar semula, seperti Pusat WEEE Nairobi, mempunyai titik pengumpulan di seluruh Kenya, di mana orang boleh dengan selamat membuang peralatan elektrik lama.

“Kami mengambil inventori item-item,” kata Catherine Wasolia, ketua operasi WEEE, untuk memeriksa data mengenai peranti yang dikemukakan dan membersihkannya. Kemudian mereka menguji setiap untuk menilai sama ada “ia boleh digunakan semula atau digunakan semula.”

Pakar sisa elektronik George Masila bimbang tentang kesan daripada ke atas tanah.

“Apabila anda mempunyai semua sisa elektronik ini – sama ada di tapak pelupusan sampah atau didepositkan dengan belas kasihan di mana saja lagi – ia boleh mempunyai kesan besar pada tanah,” kata Masila. “Setiap tahun hujan turun dan air mengalir dan menarik semua unsur-unsur ini yang didepositkan ke persekitaran. Anda mempunyai air yang tercemar.”

Beliau berkata pengkitaran dan penggunaan semula bahan sedemikian yang lebih besar, “adalah antara perkara yang harus kita pertimbangkan.”

Penulis laporan mengakui bahawa banyak orang di dunia membangun membayar bil mereka melalui pengumpulan sisa sedemikian, dan menyeru supaya mereka dilatih dan dilengkapi untuk membuat kerja sedemikian lebih selamat.

“Kita mesti cuba menyokong orang-orang ini yang cuba mencari nis mereka,” kata Ruediger Kuehr, pengurus kanan program kitar hayat mampan UNITAR.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.