PBB kata tentera Rusia menyeksa orang Ukraine sehingga mati, dedahkan 1 mangsa mengalami kejutan elektrik untuk ‘keabadian’

Sebuah suruhanjaya PBB yang ditugaskan untuk menyiasat kelakuan tentera Rusia di Ukraine mendedahkan Isnin bahawa pasukan Putin sedang “melakukan jenayah perang” dan menyeksa orang sehingga mati, termasuk bercakap dengan seorang yang terselamat yang berkata mereka mengalami kejutan elektrik untuk apa yang “rasanya seperti selama-lamanya.”

Di wilayah Kherson sahaja, “tentera Rusia” merogol dan melakukan keganasan seksual terhadap wanita dalam lingkungan umur 19 hingga 83 tahun,” kerap kali dengan ahli keluarga disimpan di bilik bersebelahan lalu dipaksa mendengar pelanggaran yang berlaku,” pejabat Hak Asasi Manusia PBB berkata, memetik penemuan Suruhanjaya Antarabangsa Bebas mengenai Siasatan Ukraine.

“Suruhanjaya bimbang dengan bukti berterusan jenayah perang yang dilakukan oleh angkatan tentera Rusia di Ukraine,” pengerusinya, Erik Mose, memberitahu Majlis Hak Asasi Manusia PBB pada Isnin.

“Suruhanjaya kini menjalankan siasatan yang lebih mendalam mengenai serangan menyalahi undang-undang dengan senjata letupan, serangan yang menjejaskan orang awam, penyeksaan, keganasan seksual dan gender, dan serangan ke atas infrastruktur tenaga,” tambahnya.

TANGKI ABRAMS BUATAN AS PERTAMA TIBA DI UKRAINE BULAN LEBIH AWAL DARI JADUAL

Pejabat Hak Asasi Manusia PBB berkata “Seorang mangsa yang mengalami penyeksaan melalui kejutan elektrik menyatakan: ‘Setiap kali saya menjawab bahawa saya tidak tahu atau tidak ingat sesuatu, mereka memberi saya kejutan elektrik… Saya tidak tahu berapa lama ia berlangsung. Ia terasa seperti selama-lamanya.'”

Mose juga berkata kepada majlis Isnin bahawa “sasaran utama penyeksaan adalah orang yang dituduh menjadi pengkhianat angkatan tentera Ukraine.

KANADA DIBAWAH API KERANA BERTEPUK UNTUK ‘NAZI SEBENAR’ DI PARLIMEN SEMASA LAWATAN ZELENSKYY

“Suruhanjaya mendapati bahawa penyeksaan kebanyakannya berlaku di pelbagai pusat tahanan yang dikawal oleh pihak berkuasa Rusia,” katanya. “Kaedah penyeksaan yang sama digunakan di kemudahan yang berbeza semasa sesi soal siasat, kebanyakannya bertujuan untuk mendapatkan maklumat daripada mangsa. Ini menyebabkan kesakitan dan penderitaan yang teruk.”

“Dalam beberapa kes, penyeksaan dilakukan dengan kebrutalan sehingga menyebabkan kematian mangsa,” kata Mose juga.

Ahli Suruhanjaya Pablo de Grieff kemudiannya memberitahu wartawan bahawa tidak jelas berapa banyak kes penyeksaan yang mengakibatkan kematian, tetapi ia adalah “bilangan yang agak besar dan… ia datang dari pelbagai kawasan di seluruh negara, dekat dan jauh dari garisan pertempuran,” menurut Reuters.

Agensi berita melaporkan bahawa Rusia diberi peluang untuk menjawab tuduhan di mesyuarat Majlis Hak Asasi Manusia, tetapi tiada wakil Moscow menghadiri.