PBB kata Palestin di Gaza kembali ke utara selepas dipindahkan: ‘Saya mungkin mati di rumah saya sendiri’

Sesetengah orang Palestin yang mengikut arahan tentera Israel untuk mengosongkan bahagian utara Jalur Gaza kini kembali ke rumah mereka dari bahagian selatan kerana serangan udara di sana juga, dengan seorang berkata “Saya lebih baik mati di rumah saya sendiri,” kata jurucakap PBB.

Ravina Shamdasani, jurucakap dengan Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia, memberitahu wartawan Jumaat bahawa “Kami masih sangat bimbang bahawa serangan berat pasukan Israel terus berlaku di seluruh Gaza, termasuk di bahagian selatan,” menurut Agensi Berita Associated Press.

“Serangan itu, bersama dengan keadaan hidup yang sangat sukar di bahagian selatan, kelihatan telah mendorong sesetengah orang untuk kembali ke bahagian utara, walaupun serangan berat masih berterusan di sana,” beliau teruskan.

Shamdasani juga berkata pejabat hak asasi manusia itu telah mendengar khabar tentang orang yang mahu berhijrah semula ke bahagian utara, termasuk dari seorang warga Palestin yang tidak dikenali yang berkata “Saya lebih baik mati di rumah saya sendiri,” lapor Associated Press.

LAPORAN TERKINI: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Israel pada satu ketika minggu lepas telah memperingatkan 1.1 juta orang yang tinggal di bahagian utara Gaza untuk mengosongkan kawasan itu dalam masa 24 jam sebagai “langkah kemanusiaan untuk meminimumkan kematian orang awam” sebelum tindak balas tentera terhadap serangan keganasan Hamas.

“Warga awam Bandar Gaza, berhijrah ke bahagian selatan untuk keselamatan anda sendiri dan keselamatan keluarga anda dan jauhkan diri anda dari pengganas Hamas yang menggunakan anda sebagai perisai manusia,” kata pelepasan berita Pertahanan Israel.

RETIRED GREEN BERET AMARAN TENTANG KESULITAN ‘SUKAR’ PENYELAMATAN TEBUSAN DI GAZA

Jalur Gaza, rumah kepada lebih 2 juta orang Palestin, telah dipotong bekalan makanan, air, bahan api dan elektrik oleh Israel sejak serangan kejutan Hamas pada 7 Oktober. Terdapat beberapa hari perbincangan tingkat tinggi mengenai bantuan masuk ke enklaf pantai yang terkepung itu, termasuk pegawai sehingga ke Presiden Biden.

Kira-kira 55 trak yang kelihatan membawa bantuan ke Jalur Gaza telah ditangkap dalam foto satelit mengantri di persimpangan sempadan Rafah di sebelah Mesir, menurut Associated Press.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres tiba di persimpangan sempadan itu Jumaat dan menyeru semua pihak antarabangsa bekerjasama untuk memastikan bantuan kemanusiaan sampai kepada orang Palestin.

’ Elizabeth Pritchett dan