Paus Francis menghubungi satu-satunya Gereja Katolik di Gaza ketika pembantaian berterusan

Pope Francis telah menghubungi satu-satunya Gereja Katolik di Jalur Gaza ketika perang antara Hamas dan Israel terus mencacatkan rantau ini.

Sri Paus telah menubuhkan komunikasi peribadi dengan Holy Family Church pada hari Sabtu dan telah menelefon beberapa kali untuk mengetahui keadaan paroki.

“Paus menelefon saya beberapa minit yang lalu. Beliau menyatakan kedekatan dan menawarkan doanya,” kata Father Gabriel Romanelli, yang kini berada di Bethlehem, kepada agensi berita Vatican.

Holy Family Church adalah satu-satunya Gereja Katolik di Jalur Gaza dan telah mengalami bahaya akut di tepi konflik yang sedang berlangsung.

Pesawat perang Israel menggempur pusat bandar Gaza dengan bombardmen yang tidak kenal lelah hingga awal pagi Selasa, selepas Perdana Menteri Israel bersumpah membalas dendam terhadap kumpulan militan Islam yang akan “berkumandang selama bergenerasi”.

Romanelli, yang kekal berhubung rapat dengan masyarakat itu, berkata Paus Francis “mahu menunjukkan kedekatan beliau, dan kini beliau akan menelefon masyarakat secara langsung dengan bantuan vikar saya membantu orang yang menjadi pelarian di paroki itu.”

Sri Paus juga menghubungi masyarakat Katolik kecil itu pada hari Isnin, menurut laporan.

Pemimpin paroki berkata bahawa kira-kira 150 ahli telah kehilangan rumah mereka atau terpaksa mencari perlindungan jauh daripada keganasan.

Tiada kemalangan yang dilaporkan dalam masyarakat Holy Family setakat ini, tetapi konflik ganas berikutan serangan pengganas Hamas ke atas Israel telah mengancam keselamatan paroki.

Perang empat hari yang telah meragut sekurang-kurangnya 1,600 nyawa selepas pengganas Hamas menyerbu sempadan Gaza-Israel dan menyerang bandar dan kampung Israel. Israel menyaksikan pertempuran senjata api di jalan-jalan bandarnya buat pertama kali dalam beberapa dekad.

Paus Francis, Patriark Latin Jerusalem Pierbattista Pizzaballa dan ketua-ketua gereja Kristian di seluruh Tanah Suci telah membuat rayuan awam untuk mengakhiri pembunuhan.

“Pertumpahan darah dan perisytiharan perang yang berterusan mengingatkan kita sekali lagi akan keperluan mendesak untuk mencari penyelesaian menyeluruh dan berkekalan untuk konflik Palestin-Israel di tanah ini,” kata Pizzaballa dalam kenyataan pada hari Sabtu.

Lawrence Richard dari Digital menyumbang kepada laporan ini.