Paus Francis mengatakan ‘godaan rasuah’ adalah ancaman tetap di Vatican

(SeaPRwire) –   memberi amaran pada Isnin terhadap “godaan rasuah” di Vatican yang menurut baginda merupakan ancaman yang memerlukan penjagaan yang sentiasa.

Paus menawarkan semangatnya dalam mesyuarat dengan Pejabat Ketua Juruaudit – pihak berkuasa anti-rasuah tertinggi yang mengawasi

“Mereka yang bekerja di Tahta Suci dan Negara Bandar Vatican pastinya melakukannya dengan setia dan jujur,” kata Paus dalam ucapan yang dibacakan oleh pembantu. “Tetapi godaan rasuah begitu berbahaya sehingga kita mesti sangat berjaga-jaga.”

Paus Francis – yang sedang pulih selepas – menyediakan ucapan itu sendiri, walaupun baginda tidak dapat membacanya.

“Saya tahu anda mengabdikan banyak masa untuk ini,” teruskan Paus, menekankan keperluan yang sentiasa untuk membezakan keperluan “ketelusan mutlak” dan “belas kasihan yang berhemah.”

Ucapan Paus Francis datang ketika hari-hari terakhir penyiasatan berpanjangan di

Sepuluh tertuduh, termasuk Kardinal Angelo Becciu, didakwa menipu Vatican dalam skim $400 juta

Semua 10 tertuduh menafikan tuduhan dan mengejar pembebasan atas semua tuduhan.

“Saya menjemput anda membantu mereka yang bertanggungjawab terhadap aset-aset Tahta Suci untuk mewujudkan langkah berjaga-jaga yang boleh mencegah, ‘hulu’, kejahatan rasuah daripada merebak,” kata Paus kepada juruaudit.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.